Donate Now

Zanemarivanje dece

by , 13th Nov 2013

Toliko je problema sa kojima se deca širom sveta, na žalost, suočavaju, i koje ih muče, a da to ljudi, možda, i ne primećuju na prvi pogled. 

Upravo sam istraživala takve pojave u društvu, a jedna od njih je emocionalno zlostavljanje dece, kao vid “tihog zlostavljanja” o čemu sam prethodno pisala. Samim tim, tema ovog blog posta je zanemarivanje dece, koje se ne manifestuje kroz fizičko ozleđivanje, baš kao ni emocionalno zlostavljanje mališana. Ovo “psihološko zlostavljanje” ogleda se u samom izgledu i i ponašanju deteta.

Šta je zanemarivanje dece i kako ono utiče na njih

neglected-childJedna od definicija navodi da je zanemarivanje zapravo “propust pružaoca nege – roditelja, odnosno druge osobe koja je preuzela roditeljsku odgovornost ili obavezu da neguje dete da obezbedi osnovne potrebe mališana”.1 Postoje različiti oblici zanemarivanja dece, a neki od njih su:

 • Fizičko zanemarivanje: Propust da se detetu obezbedi potrebna hrana, smeštaj ili pravilan nadzor.
 • Medicinsko: Propust da se detetu obezbedi neophodna zdravstvena zaštita.
 • Obrazovno: Propust da se dete obrazuje ili da se zadovolje njegove posebne potrebe.
 • Emocionalno: Propust da se zadovolje emocionalne potrebe deteta, obezbedi psihološka pomoć ili dozvoli detetu da učestvuje u štetnim aktivnostima.2

Iz američkog zavoda za zdravlje i zdravstvene usluge (uprava za decu i porodice) rečeno je da je u 2011. godini zabeleženo 676.569 žrtava zlostavljanja i zanemarivanja3. Prema njihovim izveštajima roditelji su zapostavljali čak 78,5% dece. Istraživanja pokazuju i da se u većini slučajeva zanemaruju mahom devojčice i mala deca.4

Na koji način se zanemarivanje manifestuje na detetu

Zanemarivanje najbolje mogu da uoče osobe koje su bliske detetu i koje su u stalnom kontaktu sa njim. To su najčešće nastavnik ili školski psiholog. Ovi ljudi su u stanju da prepoznaju i prate različite znake koji ukazuju na zanemarivanje deteta, uključujući:

 • Odeća koju dete nosi je loše uklopljena, prljava ili nije odgovarajuća za određene vremenske uslove
 • Prisutna je konstantno loša higijena deteta
 • Bolesti koje nisu lečene i fizičke povrede
 • Dete je često bez nadzora ili je ostavljeno u nebezbednom okruženju
 • Dete često kasni ili izostaje iz škole5

Kako reakcije roditelja mogu da otkriju problem?

dad-and-son

Ne pokazuju samo deca znake zanemarivanja. Roditelji takođe svojim ponašanjem mogu da nagoveste da kod kuće nije sve kako bi trebalo da bude. Tako roditelji često okrivljuju dete za svoje probleme, zahtevaju nešto što dete nije u stanju da postigne ili nedovoljno brinu o njemu. Problemi između roditelja i dece postaju očigledni ako roditelj, na primer, retko zagrli dete ili mu pruži ruku, ili ako se ne gledaju u oči tokom komunikacije, govore da se ne vole ili ako razgovaraju o svom odnosu na neprimeren način.

Na koji način može da se pomogne zapostavljenom detetu?

phisical-child-neglectPrvi korak u pomaganju zapostavljenom detetu je da naučimo kako da prepoznamo znake zanemarivanja. Zatim, potrebno je proceniti celu stvar i otkriti visoko rizične situacije. Ako je dete povređeno, vaša reč, delo i konkretno mešanje u tu situaciju može da zaštiti dete. Zato nemojte da se osećate krivim zato što želite nešto da učinite za zanemareno dete i što ustajete protiv toga. Procenite i odredite da li je detetu pomoć potrebna.

Ukoliko sumnjate da je dete zanemareno, prijavite taj problem lokalnoj ustanovi koja se bavi zaštitom dece. U Sjedinjenim Državama, “osnovane sumnje” zasnovane na objektivnim dokazima su dovoljne kako bi se prijavio slučaj zanemarivanja dece.6

Deci svih uzrasta potrebno je mnogo ljubavi i pažnje. Ona svakako ne žele da ih roditelji zanemaruju. Zato se posvetite svojoj deci i vaspitavajte ih tako da im pokažete da vam je stalo do njih. Ona će vas zbog toga voleti još više i izrašće u bolje građane sveta.

1 https://www.childwelfare.gov/pubs/factsheets/whatiscan.pdf
2 https://www.childwelfare.gov/pubs/factsheets/whatiscan.pdf
3 http://www.acf.hhs.gov/sites/default/files/cb/cm11.pdf
4 http://www.psychologytoday.com/conditions/child-neglect
5 http://www.helpguide.org/mental/child_abuse_physical_emotional_sexual_neglect.htm
6 http://www.americanhumane.org/children/stop-child-abuse/fact-sheets/child-neglect.html

Tagged:

2 comments

Leave a Reply

  Leave a Reply

  Cookie Policy

  Our website uses cookies to improve your experience.

  AcceptRead More