Sportisti kao uzor mladim generacijama

by NDFAuthors

  • Oct 31, 2014

Sportisti jesu inspiracija i uzor mladima, ali deca mogu da se ugledaju i na roditelje, naučnike, nastavnike, i druge koji ne dobijaju toliko pažnje, a više su nego posvećeni pomaganju drugima.

Skandal koji je napravila jedna od najvećih NFL zvezda, Rej Rajs, obeležio ovu sezonu američkog fudbala. Naime, proletos je član Baltimor Rejvensa fizički nasrnuo na svoju verenicu u jednom kazinu i pritom je nokautirao. Svađali su se oko spiska gostiju za predstojeće venčanje i pojedinih SMS  poruka koje su sportisti to veče stizale na telefon. Rajs je rešenje pronašao u tome što je napao Dženej koja je pala u nesvest od siline udarca. Čim je video – snimak ovog incidenta procureo na internetu u septembru, odmah je podignuta optužnica. Njegov klub Baltimor ga je otpustio, a NFL kaznio suspenzijom na neodređeno vreme. Ipak, NFL liga je za slučaj znala još ranije, i “kaznila” je Rajsa sa samo dve utakmice neigranja. To je izazvalo brojne kritike na račun komesara lige Rodžera Gudela koji je otvoreno priznao da je pogrešio u donošenju isuviše blagih mera. Tek, sve to je u SAD podstaklo široku nacionalnu debatu o sportistima i nasilju u porodici.

athlete-swimming

NFL sportisti nisu jedini koji su se našli na udaru javnosti zbog sličnog ponašanja. Tako su 2013. godine zbog sistematskog dopinga biciklisti Lensu Armstrongu oduzete sve titule pobednika Tur de Fransa. Ove godine višestruki olimpijski šampion u plivanju Majkl Felps uhapšen je zbog vožnje pod uticajem nedozvoljenih supstanci. Ovakvi skandali narušili su reputaciju sportista i sportova kojima se bave. Ipak, milioni ljudi i dalje prate sport preko malih ekrana dok najmlađi nastavljaju da se dive svojim omiljenim sportskim idolima. Pitanje je da li bi mališani i dalje trebalo da ih doživljavaju kao svoje uzore.

Jedan od najvećih izazova sa kojima se sportisti suočavaju je što su stalno i svuda prisutni, i praktično nemaju prava na grešku. Oni ne učestvuju samo na takmičenjima koje prenose nacionalne televizijske kuće širom sveta već često promovišu i zaštitna su lica raznih proizvoda, dok ima i onih koji se pojavljuju kao glavni likovi u popularnim video – igricama. Svaki dan se na sportskim programima vrte pregledi najboljih utakmica, intervjui sa igračima i snimci mečeva. Neki sportisti se pojavljuju kao voditelji emisija u prepodnevnom terminu, neki od njih pišu memoare, dok drugi drže govore na svečanoj dodeli diploma. Danas gotovo ne može da se napravi razlika između elitnih sportista i profesionalnih zabavljača i animatora.

start-run

Pažnja javnosti koju sportisti uživaju može da ima i pozitivan uticaj. Profesionalni sportisti su oličenje discipline, timskog rada i sportskog duha. Svake nedelje oni nas iznova zadivljuju sposobnostima na terenu i željom da pomeraju granice svojih dostignuća. Olimpijske igre su možda najbolji primer tih ostvarenja. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine Usein Bolt je osvojio zlatnu medalju u trci na 100 metara, koju je pretrčao za neverovatne 9,63 sekunde. Gimnastičarka Gabi Daglas je prva Afro-Amerikanka koja je osvojila titulu u višeboju na Olimpijskim igrama. Misti Mej Trinori i Keri Volš-Dženings osvojile su treće uzastopno zlato u odbojci na pesku. Svake četiri godine na OI, sportisti nas istinski inspirišu da i mi postignemo još veće uspehe, i učinimo svoju naciju ponosnom, ako ikako možemo.

Takođe, mnogi sportisti su iskoristili to što su u centru pažnje kako bi učinili nešto dobro za društvo. Često pružaju podršku raznim humanitarnim organizacijama ili doniraju velike sume novca koji zarade u dobrotvorne svrhe. Bejzbol igrač Njujork Jenkisa Derek Džeter donirao je preko 10 miliona dolara za podršku mladima u riziku. Zvezda američkog ženskog fudbala Mia Ham i član hokejaške Kuće slavnih Mario Lemieux osnovali su fondacije koje finansiraju istraživanja za pronalaženje leka protiv kancera. Fondacija Novak čoković predstavlja još jedan pozitivan primer kako je uspešan sportista iskoristio svoj uticaj i sredstva da bi pomogao drugima da žive bolje.

challenging-cliff

Međutim, medijska pažnja, podrška, i milionski ugovori su nešto sa čim mnogi sportisti ne umeju da se nose. Biti u centru pažnje i pod budnim okom javnosti znači da ne mogu da sakriju mane (koje svako od nas ima) i stavove o raznim životnim temama. Čak i kada sportisti negde pogreše, mališanima je i dalje teško da razlikuju njihove profesionalne uspehe od toga kakvi su kao ličnosti. Dugotrajno glorifikovanje sportista isključivo zbog njihovih fizičkih podviga može loše da se odrazi na mlađe generacije koje traže uzore da ih vode i usmeravaju u životu.

Deca mogu da pronađu svoje uzore i van sportskih terena. Veliki broj naučnika, nastavnika i državnih službenika ne dobijaju toliko pažnje za svoja dostignuća, a više su nego posvećeni pomaganju drugima. Na primer, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade zaslužuje podjednak prostor u medijima kao karijera i uspesi jednog NFL beka. Sportisti mogu da inspirišu mališane da budu fizički aktivni i vode zdrav način života, ali na kraju, kada se sve uzme u obzir, oni bi pre svega trebalo da se ugledaju na ljude iz svog najbližeg okruženja kao što su roditelji, bake, deke i nastavnici. Oni možda neće znati da zakucavaju poput NBA zvezda, ali su oličenje odgovornosti i posvećenosti. Vrhunski sportisti dolaze i prolaze. Svetski rekordi se obaraju i novi šampioni se krunišu svake godine. Pravi heroji nastoje da nam svaki dan ulepšaju život i inspirišu nas da budemo najbolji što možemo.