Donate Now

Prednosti crtanja za dečiji razvoj

by , 28th Oct 2013

Nema tog deteta koje ne voli da crta i da boji. Ove aktivnosti služe mališanima za razbibrigu, ali što je daleko značajnije, na odličan načinu podstiču njihovo obrazovanje. Dok deca koriste mišiće ruku kako bi se umetnički izrazila, klinci i klinceze u isto vreme ovladavaju brojnim stvarima koje povoljno utiču na njihovu edukaciju i razvoj1. One obuhvataju:

 • Razvijanje motorike: Crtanje pomaže detetu da vežba držanje pribora za pisanje, koristeći koordinaciju ruka-oko i da razvija mišiće ruku i prste.
 • Razvoj strpljenja i koncentracije: Život koji je pred njima je pun obaveza i stvari koje treba uraditi, a crtanje i bojenje omogućava detetu da se koncentriše na jednu konkretnu aktivnost koja treba da se sprovede do kraja. Deca uče kako je neophodno da rade na nečemu sve dok to ne završe.
 • Uz crtanje dete može da se opusti: Crtež deluje terapeutski na dete i omogućava mu da se opusti i svoje emocije prenese na papir.
 • Prepoznavanje boja: Bojenjem dečiji crteži postaju veseliji i šarenoliki, a deca uče kako da razlikuju različite nijanse boja.
 • Crtanje kao način da se deca izraze: Prazan list papira za decu je poput praznog platna za slikara i omogućava im da se izraze na svoj način, koristeći razne oblike i kolorit.2
 • Osećaj samoostvarenja: Kada završi crtež mališan će uzviknuti: “Pogledaj, vidi šta sam uradio!”. Deca su završila svoj rad i ponosna su na to.
 • Roditelji i deca provode vreme zajedno: Odličan način da kvalitetno provedete vreme sa svojom decom jeste da crtate sa njima i da učestvujete u stvaranju zajedničkog remek-dela.

drawing_benefitsDa bi dete crtalo i bojilo ono ne mora da ima najbolju bojanku sa već ucrtanim linijama i brojevima. Za ovakvu aktivnost dovoljan je i prazan list papira, stare novine ili čak zid. Ukoliko imate pristup internetu, možete da pronađete bezbroj sajtova sa besplatnim materijalom za crtanje, kao što su Crayola3 i NickJr4, koji vam pružaju širok spektar tema koje možete da odštampate, a u kojima će vaša deca sigurno uživati.

Bojice, flomasteri ili markeri i prazan list papira zaokupiraće pažnju vašeg deteta dugo vremena. Neka deca provode vreme crtajući i bojeći. Ovakva aktivnost može pozitivno da utiče na njihov razvoj, a vi ćete na kraju da dobijete malo umetničko delo koje ponosno možete da uramite i okačite na zid u vašem domu. Ima li šta lepše od toga?

Da li vaša deca crtaju? Da li su zidovi u vašem stanu ponegde nažvrljani sa crtežima žirafe, cvetića, oblaka i sunca? Da li vole više da boje flomasterima ili drvenim bojicama? Koji su omiljeni motivi koje klinci vole da crtaju?

Javite nam, voleli bismo da čujemo.

1 http://www.artsusa.org/get_involved/advocacy/funding_resources/default_005.asp
2 http://www.voicesofyouth.org/en/posts/let-s-draw-together—–the-advantages-of-drawing
3 http://www.crayola.com/free-coloring-pages/
4 http://www.nickjr.com/printables/all-shows/coloring-pages/all-ages/index.jhtml

2 comments

Leave a Reply

  Leave a Reply

  Cookie Policy

  Our website uses cookies to improve your experience.

  AcceptRead More