Donate Now

Kako da izgradite zdravu porodicu?

by , 12th Sep 2014

Da biste mogli da izgradite zdravu porodicu, važno je da što pre počnete zajedno da donosite odluke i opredeljujete se za zdrav način života, zdravu ishranu i pravilne navike.

Porodice koje zajedno donose zdrave odluke o načinu života, zajedno ostaju zdrave.

To bi trebalo da bude naš moto tokom života. Ili barem neki putokaz. Naime, verujem da je neophodno da porodice, bile one velike ili male, što pre počnu zajedno da donose odluke i opredeljuju se za zdrav način života, zdravu ishranu i pravilne navike. To će mnogo značiti svima, iako možda toga nekada nismo ni svesni.

Zdrava ishrana

Roditelji bi trebalo da vode računa o tome da se mališani hrane zdravo kod kuće. To će im pomoći da steknu zdrave navike u ishrani, kojih će se pridržavati i kasnije kada odrastu. Evo nekoliko saveta koji, možda, mogu da pomognu u tome:

Jedite što više voća i povrća: pobrinite se da svi članovi vaše porodice redovno konzumiraju dovoljno svežeg voća i povrća. Voće može i da se zamrzne, ili da se od njega napravi 100% prirodni sok (bez dodavanja šećera). Povrće može da bude užina, ili da se koristi za pripremanje obroka, kao što su sendviči ili salata. Nema ništa bolje od listića zelene salate, paprike ili paradajza u sendviču. Pravo je osveženje, zar ne?

Pokušajte da smanjite unos masti i šećera: Kada kupujete mleko, jogurt ili sir, možda ne bi bilo loše da se opredelite za one sa što manjim procentom masti. Umesto maslaca za kuvanje, koristite maslinovo ili biljno ulje. I uvek pijte vodu umesto slatkih sokova.

Ograničite slatkiše: Posebne prilike kao što su rođendani i različite proslave ne mogu da se zamisle bez torte i kolača. To je skroz u redu. Međutim, nije dobro da poslastice budu stalno na dohvat ruke ukućanima, a posebno deci. Zato, ograničite konzumiranje slatkiša kod kuće. Tako će mališani znati više da cene trenutke kada ih počastite nečim slatkim.

Vodite računa o veličini obroka: Kupovinom namirnica u većim količinama sigurno ćete uštedeti novac. Ipak, kad stignete kući izdvojite vreme da preraspodelite hranu na manje delove, usitnite ih kako bi odgovarali veličini obroka.

Umesto da svakodnevno odlazite u nabavku, napravite svoju baštu u dvorištu. Naravno, ako ste u prilici, odnosno ako imate baštu u kojoj možete da gajite biljke. Čak i u stanu možete da stavite saksije sa nekim biljkama, začinima. Tako će vam zdrava hrana uvek biti lako dostupna. Uz to, sadnja biljaka i briga o njima može da bude i zabavna aktivnost za sve članove porodice. Posadite paradajz, patlidžan, zelenu papriku, smokve i drvo narandže. Deci će biti posebno interesantno da prate kako rastu biljke. A takođe će moći zdravo da se hrane.

family-having-breakfast2

Zdrave navike

Budite uzor svojoj deci: Jedno od istraživanja američkog NHLBI instituta (Nacionalni institut za srce, pluća i krv) pokazalo je da deca oponašaju svoje roditelje. Dakle, ukoliko se roditelji zdravo hrane i ukoliko su fizički aktivni, i mališani će pratiti takav model ponašanja.

Jedan od načina da decu naučite zdravim navikama u ishrani je da se kao porodica okupljate za stolom tokom obroka. Nemojte da vam je teško da sednete za isti sto, umesto pojave da jedni ručaju u kuhinji, drugi jedu “s nogu”, treći se hrane dok gledaju televiziju, a četvrti…pa, kako ko stigne. Engleska Nacionalna zdravstvena služba ističe da porodice koje redovno jedu zajedno, bez ometanja sa strane, imaju veće šanse da imaju zdravu i pravilnu telesnu težinu. Tačno određeno vreme obroka pomaže u uspostavljanju pravilnih navika u ishrani.

Deca uče šta je zdrava hrana i zašto je dobro da je konzumiraju, tako što posmatraju roditelje koji se zdravo hrane. Osim toga, zajednički obroci vam pružaju priliku da više vremena provodite zajedno. “Porodice koje imaju zajedničke obroke stvaraju harmoniju, koja će ih pratiti celog života i značiti na emotivnom planu“, ističe dr. Oz.

Važno je da porodica zajedno doručkuje. Engleska Nacionalna zdravstvena služba navodi da se mališani koji doručkuju zdravije hrane i tokom ostatka dana. Prvi obrok ujutro ne mora da bude veoma kaloričan: činija žitarica sa niskim sadržajem šećera, tost sa puterom od lešnika, ili ovsena kaša i voće, neke su od opcija kako da se na zdrav i dobar način započne dan.

Jedna od zdravih navika u ishrani je da vodite računa o tome gde jedete. Obroci bi trebalo da budu za kuhinjskim stolom, a ne na kauču dok gledate televiziju. Dok gledate televiziju često uzmete i koji zalogaj više, zato onima koji imaju problem sa viškom telesne težine, predlog da zaborave na TV dok se hrane.

Fizička aktivnost, takođe, ne bi trebalo da se zanemari. Naravno, interesantnije je kada ste fizički aktivni u društvu  svojih mališana. Mnogo je zabavnih aktivnosti koje porodica može da radi zajedno. Šetanja psa, pešačenje i igre na plaži su samo neke od njih. Čak i obavljanje kućnih poslova, iako deca za njih nisu toliko zainteresovana, može da aktivira sve članove porodice.

family-cycling

Razgovarajte o zdravoj ishrani i zdravim navikama

Za svaku porodicu je dobro da roditelji i deca razvijaju navike kao što su zdrava ishrana i fizička aktivnost. Međutim, potrebno je da se o tome često razgovara, kako bi se takve navike održale. Ukoliko deca znaju zašto sve to radite, razumeće vezu između pravilnih izbora i njihovog uticaja na zdravlje. Time se povećava i verovatnoća da će mališani više brinuti o svom zdravlju i voditi zdrav način života kada odrastu. Tako će svi članovi vaše porodice ostati zdravi još dugi niz godina.

One comment

Leave a Reply
  • Jako koristan i dobar tekst. Medjutim problem je kako osvestiti i razbuditi članove porodice o važnosti onoga što svakog dana unose u sebe i o značaju fizicke aktivnosti..
    Moji roditelji su poput većine ljudi u Srbiji, rade puno, kada dodju kući samo bi da što pre pojedu nešto što je usput prženo, masno, slatko a onda kada to sve urade naravno osecaju se jos umornije i pospanije.. Žao mi je sto to sebi rade a ne uspevam da ih ubedim da načine promenu u svojim zivotima, šta predlažete? 🙂

Leave a Reply

Cookie Policy

Our website uses cookies to improve your experience.

AcceptRead More