Kako da izgradite zdravu porodicu?

by NDFAuthors

  • Sep 12, 2014

Da biste mogli da izgradite zdravu porodicu, važno je da što pre počnete zajedno da donosite odluke i opredeljujete se za zdrav način života, zdravu ishranu i pravilne navike.

Porodice koje zajedno donose zdrave odluke o načinu života, zajedno ostaju zdrave.

To bi trebalo da bude naš moto tokom života. Ili barem neki putokaz. Naime, verujem da je neophodno da porodice, bile one velike ili male, što pre počnu zajedno da donose odluke i opredeljuju se za zdrav način života, zdravu ishranu i pravilne navike. To će mnogo značiti svima, iako možda toga nekada nismo ni svesni.

Zdrava ishrana

Roditelji bi trebalo da vode računa o tome da se mališani hrane zdravo kod kuće. To će im pomoći da steknu zdrave navike u ishrani, kojih će se pridržavati i kasnije kada odrastu. Evo nekoliko saveta koji, možda, mogu da pomognu u tome:

Jedite što više voća i povrća: pobrinite se da svi članovi vaše porodice redovno konzumiraju dovoljno svežeg voća i povrća. Voće može i da se zamrzne, ili da se od njega napravi 100% prirodni sok (bez dodavanja šećera). Povrće može da bude užina, ili da se koristi za pripremanje obroka, kao što su sendviči ili salata. Nema ništa bolje od listića zelene salate, paprike ili paradajza u sendviču. Pravo je osveženje, zar ne?

Pokušajte da smanjite unos masti i šećera: Kada kupujete mleko, jogurt ili sir, možda ne bi bilo loše da se opredelite za one sa što manjim procentom masti. Umesto maslaca za kuvanje, koristite maslinovo ili biljno ulje. I uvek pijte vodu umesto slatkih sokova.

Ograničite slatkiše: Posebne prilike kao što su rođendani i različite proslave ne mogu da se zamisle bez torte i kolača. To je skroz u redu. Međutim, nije dobro da poslastice budu stalno na dohvat ruke ukućanima, a posebno deci. Zato, ograničite konzumiranje slatkiša kod kuće. Tako će mališani znati više da cene trenutke kada ih počastite nečim slatkim.

Vodite računa o veličini obroka: Kupovinom namirnica u većim količinama sigurno ćete uštedeti novac. Ipak, kad stignete kući izdvojite vreme da preraspodelite hranu na manje delove, usitnite ih kako bi odgovarali veličini obroka.

Umesto da svakodnevno odlazite u nabavku, napravite svoju baštu u dvorištu. Naravno, ako ste u prilici, odnosno ako imate baštu u kojoj možete da gajite biljke. Čak i u stanu možete da stavite saksije sa nekim biljkama, začinima. Tako će vam zdrava hrana uvek biti lako dostupna. Uz to, sadnja biljaka i briga o njima može da bude i zabavna aktivnost za sve članove porodice. Posadite paradajz, patlidžan, zelenu papriku, smokve i drvo narandže. Deci će biti posebno interesantno da prate kako rastu biljke. A takođe će moći zdravo da se hrane.

family-having-breakfast2

Zdrave navike

Budite uzor svojoj deci: Jedno od istraživanja američkog NHLBI instituta (Nacionalni institut za srce, pluća i krv) pokazalo je da deca oponašaju svoje roditelje. Dakle, ukoliko se roditelji zdravo hrane i ukoliko su fizički aktivni, i mališani će pratiti takav model ponašanja.

Jedan od načina da decu naučite zdravim navikama u ishrani je da se kao porodica okupljate za stolom tokom obroka. Nemojte da vam je teško da sednete za isti sto, umesto pojave da jedni ručaju u kuhinji, drugi jedu “s nogu”, treći se hrane dok gledaju televiziju, a četvrti…pa, kako ko stigne. Engleska Nacionalna zdravstvena služba ističe da porodice koje redovno jedu zajedno, bez ometanja sa strane, imaju veće šanse da imaju zdravu i pravilnu telesnu težinu. Tačno određeno vreme obroka pomaže u uspostavljanju pravilnih navika u ishrani.

Deca uče šta je zdrava hrana i zašto je dobro da je konzumiraju, tako što posmatraju roditelje koji se zdravo hrane. Osim toga, zajednički obroci vam pružaju priliku da više vremena provodite zajedno. “Porodice koje imaju zajedničke obroke stvaraju harmoniju, koja će ih pratiti celog života i značiti na emotivnom planu“, ističe dr. Oz.

Važno je da porodica zajedno doručkuje. Engleska Nacionalna zdravstvena služba navodi da se mališani koji doručkuju zdravije hrane i tokom ostatka dana. Prvi obrok ujutro ne mora da bude veoma kaloričan: činija žitarica sa niskim sadržajem šećera, tost sa puterom od lešnika, ili ovsena kaša i voće, neke su od opcija kako da se na zdrav i dobar način započne dan.

Jedna od zdravih navika u ishrani je da vodite računa o tome gde jedete. Obroci bi trebalo da budu za kuhinjskim stolom, a ne na kauču dok gledate televiziju. Dok gledate televiziju često uzmete i koji zalogaj više, zato onima koji imaju problem sa viškom telesne težine, predlog da zaborave na TV dok se hrane.

Fizička aktivnost, takođe, ne bi trebalo da se zanemari. Naravno, interesantnije je kada ste fizički aktivni u društvu   svojih mališana. Mnogo je zabavnih aktivnosti koje porodica može da radi zajedno. Šetanja psa, pešačenje i igre na plaži su samo neke od njih. Čak i obavljanje kućnih poslova, iako deca za njih nisu toliko zainteresovana, može da aktivira sve članove porodice.

family-cycling

Razgovarajte o zdravoj ishrani i zdravim navikama

Za svaku porodicu je dobro da roditelji i deca razvijaju navike kao što su zdrava ishrana i fizička aktivnost. Međutim, potrebno je da se o tome često razgovara, kako bi se takve navike održale. Ukoliko deca znaju zašto sve to radite, razumeće vezu između pravilnih izbora i njihovog uticaja na zdravlje. Time se povećava i verovatnoća da će mališani više brinuti o svom zdravlju i voditi zdrav način života kada odrastu. Tako će svi članovi vaše porodice ostati zdravi još dugi niz godina.