Donate Now

GoldieBlox: revolucija za devojčice

by , 20th Aug 2014

Šta bi se desilo ako uklonimo drečavu roze boju sa polica u prodavnici igračaka ili za trenutak skroz sklonimo barbike i lutke ? Da li bi svet prestao da postoji?

Umesto lutkica i haljinica „GoldieBlox” prodaje jako zanimljive komplete namenjene za konstruisanje, projektovanje i majstorisanje, kao i knjige, u nadi da će mlađim ženskim generacijama uspeti da prenese ljubav prema tehničkim naukama.

U svakoj većoj prodavnici igračaka neizbežne su ružičaste police ispunjene barbi lutkama, plastičnim nakitom, plišanim kucama i macama, i ostalim stvarčicama u kojima bi, tradicionalno, trebalo da uživaju devojčice. Roditelji svojim ćerkama, tako, često kupuju minijaturne dečje rerne za spremanje kolača, plastične tanjiriće i šoljice za čaj, uz neizostavnu kecelju. Pogađate koje boje – roze, naravno.

toddler-creative-play

Uz ovakve igračke klinceze se uživljavaju u ulogu domaćice ili majke. Tako se od malih nogu pripremaju za ono što ih čeka u budućnosti i za šta su „predodređene po rođenju”. Samim tim, uz toliko mladih žena koje su u detinjstvu roditelji prosto „bombardovali” mnoštvom stereotipnih igračaka namenjenih isključivo devojčicama i ne čudi zašto tako malo njih razmatra čak i samu mogućnost da se jednog dana oproba u zanimanjima u kojima tradicionalno dominiraju muškarci, kao što je inženjering, na primer. Možda je problem u tome što ih društvo nikada nije dovoljno podsticalo na to da se bore za takva radna mesta?

kid-with-a-plan

Inženjerka Debi Sterling, koja je studije završila na Stenford univerzitetu, bila je neprijatno iznenađena i pomalo ogorčena što na njenom smeru na fakultetu gotovo da nije bilo nijedne koleginice. Međutim, odlučila je da promeni taj negativan trend i pomogne da stasaju nove generacije žena inženjera. Osnovala je „GoldieBlox”, kompaniju za proizvodnju igračaka koja devojčicama nudi neke nove i drugačije opcije, umesto lutkica i haljinica, koje obično kupujemo svojim klincezama. O čemu se tu, zapravo, radi? „GoldieBlox” prodaje jako zanimljive komplete namenjene za konstruisanje, projektovanje i majstorisanje, kao i knjige sa sličnom tematikom, u nadi da će mlađim ženskim generacijama uspeti da prenese ljubav prema tehničkim naukama.

girl-with-her-pilot-toy

Reklama za „GoldieBlox” igračke je, takođe, dosta interesantna. Počinje tako što tri slatke devojčice sede ispred televizora i dosađuju se gledajući reklamu za lutke. Kako bi se rešile dosade, obučene u mala radnička odela, od stereotipnih igračaka one slažu Goldbergovu napravu koja se okreće i pomera po kući i dvorištu, dok na kraju ne pritisne dugme na televizoru i ne promeni kanal, i sa reklame za lutke sliku prebaci na plavu devojčicu u građevinskom šlemu i kombinezonu. To je „GoldieBlox” devojčica inženjer.

girl-wall

Kao što se iz ove reklame može videti, „GoldieBlox” predstavlja nešto drugačiju verziju idealne devojčice, kakva se retko viđa među princess lutkama i crtaćima o vilama, koje obično krase police u prodavnici igračaka. Takva devojčica je lepa, ali to nije jedina osobina koja je krasi. Uz to je i pametna, snalažljiva, i skoro uopšte nije zainteresovana za haljine ili svetlucave stvarčice. To je nova vizija mlade žene, koja omogućava devojčicama da shvate da je interesovanje za građevinarstvo i pravljenje zanimljivih stvari poželjno i isto toliko zabavno kao i interesovanje za odeću i igračke ukrašene pink volančićima. Ona predstavlja pokušaj da se pokaže kako idealna devojčica može da izgleda kada bi rodne uloge, koje definišu većinu igračaka za devojčice, jednostavno nestale.

Šta bi se desilo ako uklonimo drečavu roze boju sa polica u prodavnici igračaka ili čak, za trenutak, skroz izbacimo deo sa barbikama i lutkama? Da li bi svet prestao da postoji? Možda bi devojčice u tom slučaju konačno imale slobodu da istraže tradicionalne muške poslove, kao što je građevinarstvo, na primer? „GoldieBlox” nastoji da uspostavi svet jednakosti, tako što u potpunosti ruši rodne stereotipe koji sprečavaju veliki broj inteligentnih i pametnih mladih žena da zakorače u svet tehnike i tehnologije.

No comments

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Cookie Policy

    Our website uses cookies to improve your experience.

    AcceptRead More