Zdrava težina: kako je postići i očuvati?

by NDFAuthors

  • Oct 03, 2014

Indeks telesne mase (BMI) je najbolji način da utvrdite da li je zdrava telesna težina pitanje o kom vi i vaše dete treba da povedete računa.

Ljudi se međusobno razlikuju, po karakteru, interesima, sposobnostima, veštinama, ali i po izgledu. Na primer, imamo različitu građu i visinu. Telesna težina, takođe, varira od čoveka do čoveka. Slično je i kod dece u čijem slučaju stručnjaci sve više upozoravaju da je potrebno da se povede računa o zdravom odnosu prema svom telu zbog učestalih problema sa gojaznošću.

Prekomerna težina kod mališana povećava rizik od zdravstvenih problema, poput bolova u zglobovima, leđima, visokog krvnog pritiska, dijabetesa i bolesti srca, dok su ona deca koja održavaju zdravu telesnu težinu u kondiciji, zdrava su, samouverenija, uz manji rizik od različitih zdravstvenih problema kada odrastu.

Balans  je ključ dobrog zdravlja. Dobra kombinacija zdrave hrane i fizičke aktivnosti pomoći će vam da zajedno sa svojim mališanima postignete i održavate zdravu telesnu težinu.

girl-running

Izračunavanje indeksa telesne mase

Indeks telesne mase (BMI) je najbolji način da utvrdite da li imate zdravu telesnu težinu za svoju visinu i godine. Indeks telesne mase može jednostavno da se izračuna uz pomoć online kalkulatora (za vaše dete i vas). Što je indeks više izvan okvira urednih vrednosti, to je i veći rizik od pojave raznih srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i povišenog krvnog pritiska. Za odrasle osobe skala je sledeća:

  •  BMI < 18.5 – neuhranjenost
  • 18.5 < BMI < 24.9 – normalna telesna masa
  • BMI > 25 – prekomerna telesna masa
  • BMI > 30 – gojaznost, rizik od zdravstvenih problema

U izračunavanju BMI za decu u obzir se uzimaju pol i uzrast deteta. Nakon što se izračuna indeks telesne mase (BMI) deteta, vrednost se upoređuje sa grafikonom, koji se razlikuje za dečake i devojčice, da bi se odredili tzv. percentili. Oni pokazuju relativnu poziciju detetovog BMI u odnosu na decu istog pola i uzrasta. Ovaj kalkulator se koristi za decu i tinejdžere uzrasta od 2 do 19 godina. Uz to, važno je napomenuti da prema britanskom Nacionalnom institutu za zdravlje i kliničku izvrsnost, raspon zdrave telesne mase takođe može da varira u zavisnosti od etničke pripadnosti. Zato je najbolje da se prilikom određivanja indeksa telesne mase za vas i vaše dete konsultujete sa vašim lekarom i pedijatrom.

girl-stretching

Postizanje i očuvanje zdrave telesne težine

Bilo da vaše dete ima prekomernu ili normalnu telesnu težinu prema BMI, potrebno je i dalje mnogo truda kako biste mu pomogli da sačuva zdravlje i zadrži zdravu telesnu težinu. Sledi pet zanimljivih saveta:

  • Podstaknite fizičku aktivnost: Prema navodima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, deci je potrebna svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od najmanje sat vremena. Ipak, ne moraju sve vežbe i rekreacija da se obave odjednom – bolje je da mališani budu fizički aktivni tokom celog dana. Neka se igraju sa loptom, voze bicikl, prošetaju psa ili se bave različitim sportovima.
  • Pripazite na veličinu porcije: Kako biste izbegli da se deca prejedu, počnite sa manjim obrocima. Zatražiće još hrane ako su i dalje gladni. Ako su siti, ne terajte ih da pojedu sve iz tanjira. Jedite zajedno za stolom kao porodica, i iskoristite te trenutke na najbolji mogući način. Tako možete da razgovarajte o tome kako ste proveli dan dok večerate. Na taj način podstičete decu da jedu polako u opuštenoj atmosferi.
  • Pridržavajte se zdravih navika u ishrani: Deca treba da pojedu pet ili više porcija voća i povrća svaki dan kako bi uneli dovoljno vitamina i minerala u organizam. Ovo može lako da se postigne tako što će doručkovati žitarice sa voćem i ručati povrće kao prilog uz glavno jelo. Napravite im voćni frape kao užinu i servirajte salatu uz večeru. Važno je da decu odvratite od hrane koja u sebi sadrži visok procenat masti i šećera kao što su sokovi, dezerti i slatkiši.
  • Smanjite im vreme koje provode isped ekrana, neka imaju dovoljno sna: Gledanje TV-a i igranje igrica znači da su deca tada statična. Fizička aktivnost je za decu uvek bolja opcija, posebno jer im pomaže da bolje spavaju noću. Nedostatak sna kod dece izaziva mrzovolju i umanjuje njihovu sposobnost da se koncetrišu na časovima u školi.
  • Budite im uzor: Deca usvajaju dobre navike u ishrani ugledajući se na osobe iz svog okruženja. Dajte im dobar primer tako što ćete sami jesti zdravo.

girl-mom-doing-yoga

Najlakši način da ostanete zdravi je da zajedno sa svojom decom vodite zdrav način života. Trudite se da se kao porodica zdravo hranite i tako postignete zdravu telesnu težinu.