Uskršnja jaja i saveti za ukrašavanje

by NDFAuthors

  • Apr 21, 2014

Hrišćani širom sveta danas obeležavaju Veliki petak – dan kada je, po verovanju, Isus Hrist umro, razapet na krstu na brežuljku izvan Jerusalima, zvanom Kalvarija ili Golgota.

Osim verovanja vezanih za Veliki petak koja su veoma slična u svim hrišćanskim kulturama, ovaj dan je važan i po tome što je porodica na okupu, u slozi, ljubavi i miru. Zaboravlja se na sve svađe, nesporazume. Ovo je vreme pomirenja, i radosti. U kući mame zajedno sa svojim mališanima farbaju i ukrašavaju uskršnja jaja, što je običaj koji oduševljava decu, ali raduje i one starije.Ovaj običaj farbanja jaja potiče iz vremena Marije Magdalene, koja je prilikom širenja jevanđelja u Rimu izašla pred cara Tiberija sa rečima “Hristos vaskrse”, pruživši mu na dar ofarbano jaje. Tucanje jajeta i lom ljuske, koja simboliše okove, predstavlja početak novog života.

Prema najstarijoj tradiciji, za uskršnja jaja koriste se bojena i ukrašena kokošija jaja (ta tradicija je i dalje veoma zastupljena u srpskoj kulturi). U zapadnim zemljama, međutim, bojenje kokošijih jaja polako zastareva i sve više se koriste jaja od čokolade.

Pogledajte ispod slike čokoladnih Uskršnjih jaja koja će Vam sigurno biti interesantna. Ova čokoladna jaja su pravljena posebno za Art Ival i NDF Aukciju koja je imala za cilj prikupljanje novca za Školice Života (više o aukciji, pročitajte ovde).

I pre hrišćanstva, jaja su bila tradicionalni simbol plodnosti i ponovnog rađanja u kulturama mnogih naroda. Za Hrišćane ona predstavljaju i više og toga: Uskršnje jaje je podsetnik na to da je Isus Hrist ustao iz groba, a da će svako ko u to veruje imati večni život.

Uskršnja tradicija u Srbiji

U Srbiji, na ovaj dan, porodice (uglavnom žene i deca) kuvaju jaja, a zatim ih farbaju. Za farbanje uskršnjih jaja najčešće se koristi crvena boja, koja simbolizuje Hristovu krv, mada su prisutne i druge boje kao što su zelena, žuta, plava, ljubičasta”¦ Uskršnja korpa će, svakako, izgledati lepše ukoliko su jaja što šarenija.

Neke porodice za farbanje jaja koriste akrilne boje, i uz malo mašte i kreativnosti stvaraju prava umetnička dela koja kasnije čuvaju u svom domu, ili ih daruju rođacima i prijateljima koje posećuju narednih dana.

Ukoliko volite tradicionalne metode bojenja jaja, sigurno će vam se dopasti jaja koja su ofarbana uz pomoć lukovine i lista deteline. Ova tradicija datira još od davnih vremena. Obično se prenosi sa jedne generacije na drugu, ali i danas može da posluži kao jedna od ideja kako da uskrasite svoja uskršnja jaja.

Evo nekoliko saveta za farbanje uskršnjih jaja:

1. MRAMORNA JAJA

Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

Screen Shot 2014-04-18 at 15.45.34

2. UKRAŠAVANJE USKRŠNJIH JAJA GUMICAMA ZA TEGLE

Ova tehnika ukrašavanja pored toga što je veoma jednostavna, daje vrlo zanimljive rezultate. Postupak je sledeći:

skuvano jaje obmotajte gumicama u svim pravcima (pustite mašti na volju), zatim ga obložite najlon čarapom i vežite. Tako pripremljeno jaje spustite u boju i ostavite dok ne dostigne željenu nijansu.
Kod ove tehnike je vrlo važno da se jaje dobro ocedi, pa tek onda skidaju gumice. Tada će na mestima gde su bile gumice ostati belo, dok će ostatak jajeta biti obojen bojom koju ste izabrali.

3. TRADICIONALNI NAČIN FARBANJA USKRŠNJIH JAJA

Ukoliko želite prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, postupak je sledeći:

Ukrasite jaja sa biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat. Umotajte jaja na koja ste prethodno stavili listić određene biljke u najlon čarapu. Kuvajte ih u lukovini. Vaša jaja bi mogla ovako da izgledaju.

4. UKRAŠAVANJE USKRŠNJIH JAJA GRIZOM

Ovaj vid ukrašavanja je preporučljiv, ali za manju količinu jaja. Jer koliko god pažljivo pričvrstili griz ili projno brašno ono će se kruniti. Zato vam preporučujemo da ovako ukrasite tek po neko jaje za Uskrs.

Za ovu tehniku vam je potrebno samo malo griza ili žutog projnog brašna, te belance za lepljenje. Postupak je vrlo jednostavan: ofarbano jaje premažete ili celo ili mestimično belancetom i brzo uvaljate u griz ili žuto projno brašno.

Screen Shot 2014-04-18 at 15.13.30

5. FARBANJE JAJA AKRILNIM BOJAMA

Ovaj postupak ne treba posebno objašnjavati. Svako ko je koristio akrilne boje zna kakav je njihov efekat. Samo pustite mašti na volju i zamislite jaje kao platno na kojem ćete naslikati najneverovatnije oblike.
Evo nekoliko primera jaja ofarbanih akrilnim bojama koja su se nama svidela:

Ne zaboravite da sva jaja, osim onih koja ste ukrašavali grizom ili žutim projnim brašnom, obavezno premažete krpicom koju ste prethodno natopili jestivim uljem. Tako će jaja koja ste farbali i ukrašavali za Uskrs dobiti sjaj.

SREč†AN USKRS!!! Hristos Voskrese!