Donate Now

Svetski dan osoba obolelih od autizma

by , 2nd Apr 2014

Svetski Dan osoba obolelih od autizma uveden je rezolucijom Generalne skupštine UN 18. decembra 2007. godine, od kada se obeležava širom sveta u znak podrške obolelima, a sa ciljem podizanja svesti o ovom poremećaju, boljeg i kvalitetnijeg uključivanja obolelih u društvo, njihovog obrazovanja i zapošljavanja.

Autizam je složeni razvojni poremećaj u mozgu, koji se obično javlja tokom prve tri godine života. Karakterišu ga problemi u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija, zbog čega se ponašanje i odnos sa spoljnim svetom razvija drugačije.

Autizam se razlikuje od drugih mentalnih poremećaja po tome što može da se dijagnostikuje u uzrastu od 2 do 3 godine i zato je važno decu uključiti u rano obrazovanje jer mnogi oblici autizma mogu da se prepoznaju u predškolskoj ustanovi.

siblings-of-kids-with-autism_l

Photo credit: hepingting / Foter / CC BY-SA

Brojna istraživanja su pokazala da muzika ima terapeutska dejstva u radu sa autističnom decu, o čemu smo ranije pisali na našem blogu.

Povodom Svetskog dana osoba obolelih od autizma, Republičko udruženje Srbije za pomoć osobama sa autizmom prošle godine je snimilo pesmu “Original” po tekstu našeg drugara iz “Anton Skale”, Luke Mijovića, kojom je obeležen ovaj dan:

Takođe, poslušajte pesmu koja je ove godine objavljena istim povodom: AUTIZAM SRBIJA – Light It Up Blue

Početna slika: hepingting / Foter / CC BY-SA

Tagged:

No comments

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Cookie Policy

    Our website uses cookies to improve your experience.

    AcceptRead More