Svetski dan osoba obolelih od autizma

by NDFAuthors

  • Apr 02, 2014

Svetski Dan osoba obolelih od autizma uveden je rezolucijom Generalne skupštine UN 18. decembra 2007. godine, od kada se obeležava širom sveta u znak podrške obolelima, a sa ciljem podizanja svesti o ovom poremećaju, boljeg i kvalitetnijeg uključivanja obolelih u društvo, njihovog obrazovanja i zapošljavanja.

Autizam je složeni razvojni poremećaj u mozgu, koji se obično javlja tokom prve tri godine života. Karakterišu ga problemi u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija, zbog čega se ponašanje i odnos sa spoljnim svetom razvija drugačije.

Autizam se razlikuje od drugih mentalnih poremećaja po tome što može da se dijagnostikuje u uzrastu od 2 do 3 godine i zato je važno decu uključiti u rano obrazovanje jer mnogi oblici autizma mogu da se prepoznaju u predškolskoj ustanovi.

siblings-of-kids-with-autism_l

Photo credit: hepingting / Foter / CC BY-SA

Brojna istraživanja su pokazala da muzika ima terapeutska dejstva u radu sa autističnom decu, o čemu smo ranije pisali na našem blogu.

Povodom Svetskog dana osoba obolelih od autizma, Republičko udruženje Srbije za pomoć osobama sa autizmom prošle godine je snimilo pesmu “Original” po tekstu našeg drugara iz “Anton Skale”, Luke Mijovića, kojom je obeležen ovaj dan:

Takođe, poslušajte pesmu koja je ove godine objavljena istim povodom: AUTIZAM SRBIJA – Light It Up Blue

Početna slika: hepingting / Foter / CC BY-SA