Priče za laku noć mnogo znače

by NDFAuthors

  • Sep 18, 2013

Nekada davno deca bi se ušuškala u krevet i čekala roditelje da im pročitaju priču za laku noć, a onda bi zaspala.

Tako su se svako veče pripremali za spavanje. Klasične bajke, knjige pune ilustracija iz omiljenih crtaća koje bude dečiju maštu, i još mnogo toga, stajalo je pored kreveta čekajući da mališani uz omiljenu im priču utonu u san.

Slično poput glavnog junaka koji se u ovim pričama bori protiv sila zla, i uspavanke imaju svog neprijatelja: one iščezavaju.

Nedavno istraživanje pokazalo je da trećina roditelja, na žalost, nikada nije pročitala neku priču svojoj deci za laku noć, kao i da četiri odsto dece nema baš nijednu knjigu. Takođe, istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji 2010. godine otkrilo je da je 55,7 odsto nastavnika osnovnih škola vodilo brigu o deci koja nisu bila u prilici da pročitaju ili čuju nijednu priču.

Kako se priče za laku noć sve manje čitaju, tako se smanjuju i njihovi pozitivni uticaji na decu. Dokazano je da čitanje deci pred spavanje povećava njihov uspeh u školi. Ako čitanje postane svakodnevna aktivnost u životu deteta, ono će, kako odrasta, biti motivisano da čita još više. Istraživanje je pokazalo da deca koja čitaju iz zabave bolje rešavaju matematičke zadatke i lakše usvajaju maternji jezik od dece koja retko uzimaju knjigu u ruke. Čitanje je od suštinskog značaja i za one koji žele da postanu pisci. Pit Korbet, stručnjak za književnost i bivši direktor jedne osnovne škole, ističe:

Svaki nastavnik zna da su najbolji i najveštiji pisci upravo oni ljudi koji najviše čitaju. Čitanje ne razvija samo sposobnost dece da se izražavaju već i njihovu maštu.

Zašto onda priče za laku noć izumiru?

Većina roditelja kao glavne krivce navode nedostatak vremena i stres koji ih sprečava da svaku noć čitaju priče svojoj deci. Mnogi, takođe, kažu da su njihovoj deci draži TV, igračke i igrice na kompjuteru nego knjige. Međutim, roditelji treba da imaju u vidu da je čitanje knjiga sa decom jedan od lepih načina da provedu vreme zajedno i da tako učestvuju u njihovom odrastanju.

bedtime_story-Gary-Daly

Bedtime Story, slika Gary Daly-a

Priče za laku noć ne doprinose samo boljem uspehu deteta u školi. Često su savršeno osmišljene, i kao takve one u sebi uglavnom nose emotivnu životnu pouku koja se deci podsvesno usađuje.

Ovakve pouke su dobro poznate mladima i odraslima, a neke od njih su iz mojih omiljenih knjiga iz detinjstva:

  •  “Tamo gde su divlje stvari” Moris Sendak: Svuda oko nas su čudovišta, ali na vama je da preuzmete kontrolu nad svakom situacijom u kojoj se nalazite, pobedite čudovišta, i vratite se tamo gde je za vas bezbedno.
  • Dobro drvo“, Šel Silverstejn: Svi mi starimo, ali starimo zajedno. Treba da budemo zahvalni onome odakle dolazimo i gde ćemo završiti.
  • Aleksandar i užasan, strašan, nimalo dobar, veoma loš dan“, Džudit Viorst: Stvari se ne odvijaju uvek onako kako bismo želeli, ali na kraju će ipak sve doći na svoje. Korist od priča za laku noć je višestruka pa je naša dužnost da nađemo vremena i da ih što više čitamo deci.

Danas na toliko načina možemo da nabavimo priče – knjižare prodaju veliki broj naslova za decu, iznajmljivanje knjiga u bibliotekama koje su prepune najrazličitijih sadržaja je obično besplatno, a zahvaljujući tehnologiji, knjige i priče u elektronskom formatu su nam takođe na raspolaganju. Teddy bear - bedtime Zato sledeći put kada se vaše dete bude spremalo za spavanje, prisetite se sopstvenog detinjstva (anketa je pokazala da 91 odsto roditelja kojima su kao malima čitali priče za laku noć takođe čita svojoj deci). I dalje se odlično sećam priča koje su mi roditelji čitali. Koje su vaše omiljene knjige iz detinjstva?