Donate Now

Isceliteljska moć muzike

by , 16th Oct 2013

Većina nas voli da sluša muziku, ali da li ste znali da ona može da se iskoristi kako bi se pomoglo ljudima sa invaliditetom, bolesnima i osobama sa raznim vrstama povreda? Muzička terapija može da promeni živote!

Za mnoge od nas muzika može da bude ritam našeg života. Muzika nas asocira na neke događaje, ljude, mesta. Ili na vesele pesme, balade, pesme sa čijim stihovima se poistovećujemo, dok nam klasične arije podižu raspoloženje

Muzika može da nam vrati osmeh na lice kada smo neraspoloženi ili da nas nasmeje u situacijama kada bismo inače zaplakali.

Muzika pozitivno utiče na ljude.

Muzika može da umiri dušu.

Muzika nam pomaže da izrazimo svoje emocije.

Nekima, ipak, muzika može da pruži i mnogo više.

Bono

Music can change the world because it can change people.

Šta je zapravo muzička terapija?

Muzički terapeuti mogu da pomognu deci i odraslima u komunikaciji koristeći muziku kao medij.

authism-music-therapy

Muzička terapija je priznata profesija koja se koristi u zdravstvenim službama nekih zemalja, kao što su Velika Britanija i SAD. Većina muzičkih terapeuta su pre svega školovani muzičari koji zatim završavaju postdiplomske studije iz oblasti muzičke terapije.

Muzička terapija, ili muzikoterapija, koristi muziku kako bi se uspostavio odnos između terapeuta i pacijenta koristeći ritam, melodiju, dostupne instrumente i glas.

Na koji način će se muzička terapija primenjivati zavisi od pacijenta, njegove reakcije na muziku i njegovih sposobnosti. Jedni će tako želeti da pevaju, drugi da sviraju neki instrument, a neki će možda želeti da komponuju muziku. Muzička terapija se zasniva na tome da svako reaguje na zvuk i da to može da dovede do pozitivnih promena u ponašanju i emocionalnog blagostanja.

Služanje muzike i sviranje za svakoga predstavlja drugačije iskustvo. Setimo se kako gluva perkusionistkinja Evelin Gleni “oseća” svoju muziku.

Evo nekoliko primera onoga što je muzička trapija učinila za neku decu.

Nordof Robins osnovao je fondaciju , svojevrsni centar koji muzičkom terapijom leči decu i odrasle u Velikoj Britaniji. Iako su poznati po svom radu sa autističnim pacijentima, autizam je samo jedna od stvari sa kojima se svakodnevno susreću – a ovo je jedan od njihovih uvodnih video snimaka.

Sing, Gary Barlow:

There’s a place, there’s a time in this life when you sing what you are feeling.

Kada muzička terapija može da bude od pomoći?

Muzička terapija može da pomogne ljudima svih uzrasta sa različitim problemima uključujući autizam, celebralnu paralizu, poteškoće u učenju, demenciju, rak, traume i mentalne bolesti. Dokazano je da muzička terapija pomaže pre svega ljudima koji imaju problema sa komunikacijom.

Brand New Me, Alicia Keys:

It took a long, long road to get here, It took a brave, brave girl to try-

Muzička terapija i autizam

Jedanaestog septembra naša blogerka Beatris Golini napisala je članak o autizmu – jedan od poremećaja na koji muzikoterapija blagotvorno utiče i može da pomogne. Ako želite da saznate više o autizmu, pročitajte njen blog post.

Nordof Robins je humanitarna organizacija u Velikoj Britaniji koja još od 1950-ih godina koristi muzičku terapiju u radu sa autističnom decom. Oni su pokazali da muzička terapija može da pomogne u:

 • Komunikaciji – u svim oblicima uključujući govor
 • Pokretima – pomaže koordinaciju
 • Društvenom razvoju – u procesu udruživanja i uklapanja, umesto boravka van grupe, u izolaciji
 • Emotivnom razvoju – izražavanje emocija
 • Kognitivnom razvoju – pomaže u učenju
 • Ranim intervencijama – omogućava razvoj u ranom dobu

Druge studije to potvrđuju. U studiji u kojoj je učestvovalo 41 dete sa autizmom, a koja su dobijala muzikoterapiju jedan sat nedeljno, uočen je napredak na planu njihovog poremećaja pažnje i to posle 10 meseci terapije.1

Autističnim osobama često je teško da učestvuju u nekim aktivnostima. Dirigent Džon Lubok, zajedno sa grupom odabranih muzičara iz svog orkestra, provodi dane svirajući autističnoj deci u specijalnim školama. Za njih je to promena u odnosu na Karnegi Hol u Njujorku ili Rojal Albert Hol u Londonu, ali dok sviraju deci, muzičari su podjednako posvećeni i ozbiljni, a njihova publika izuzetno dobro reaguje na to.

Lubok saoseća sa tom decom, na iskren i prirodan način. Čak iako su neki negovatelji ubeđeni da mališani neće prihvatiti poziv dirigenta i učestvovati u muzičkoj terapiji (obično su deca sa autizmom stidljiva i izbegavaju kontakt sa drugim ljudima), većina dece ipak to čini. “Neki ljudi umeju da budu veoma napeti ako nisu naviknuti na osobe sa invaliditetom”, on kaže, “i deca to odmah osete. Ali ja se ne plašim te dece. Imam jedno takvo kod kuće”. Lubokov sin je autističan.2

Roar, Katy Perry:

I went from zero, to my own hero.

Muzička terapija i celebralna paraliza

Deca sa celebralnom paralizom često nisu u stanju da kontrolišu svoje telo – oni možda žele da se kreću u u ritmu muzike, da u rukama drže instrumente, mada veoma teško mogu da učine tako nešto. Iako su svesni sveta koji ih okružuje, ipak ne mogu na njega da reaguju onako kako žele, ili ne mogu da govore i kažu šta bi voleli da rade.

Postavljanje instrumenata blizu dece ili čak stavljanje udaraljki kao što su zvečke “Maracas” u ruke mališana može da im omogući da učestvuju u muzici i da na taj način komuniciraju.3

Razvijanje osećaja za ritam pomaže deci sa celebralnom paralizom da nauče da kontrolišu pokrete svog tela, unaprede koordinaciju i koriste svoje udove na zabavan pa čak i umetnički način.

Ritmički aspekat muzike je takve strukture koja ljudima pomaže da nauče da hodaju, verbalno komuniciraju i uopšte da uživaju u životu.

Muzika kao i celebralna paraliza utiče na više oblasti mozga. Celebralna paraliza pogađa motoričke sposobnosti i često je praćena problemima sa komunikacijom, percepcijom, osećanjima i ponašanjem – koji mogu da nastanu u različitim delovima mozga.

Muzika može da premosti takve probleme, kao što je pokazala nova oblast neurološke muzičke terapije. Mozak može da raste i menja se reagujući na stimuluse, kao što je muzika. Dokazano je da muzika razvija nervne puteve u mozgu povezujući oblasti kojima se nalaze centri za zvuk, dodir, pokret, govor (u slučaju pevanja), i emocije – a to su sve oblasti koje su uključene u stvaranje muzike.

“You’ve got to search for the hero inside yourself. Search for the secrets you hide.”
Search for the hero, M People

Muzika i NDF

Na nedavno održanoj Drugarijadi, koju je organizovala Fondacija “Novak Đoković”, deca su pevala i uživala uz muziku. To im je pomoglo da uživaju u vremenu provedenom zajedno. Muzika je u samom centru naše sposobnosti da komuniciramo jedni sa drugima.

You’re my best friend, Queen:

You’re the best friend that I ever had.

Uticaj muzike

Kada čujete ovu muziku možda ćete pomisliti na neku osobu, neko mesto ili na ples. Sigurna sam da će, u isto vreme, pesma izmamiti i osmeh na vašem licu…Vidite kako muzika može da napravi razliku.

Get Lucky, Daft Punk:

We’ve come too far to give up who we are.

Ako želite da naučite još nešto o muzikoterapiji

Postoje razna udruženja za muzikoterapiju širom sveta, a neke od njih sam navela na kraju ovog bloga.

Ako živite u Srbiji, možda bi vas zanimao podatak da se svakog meseca organizuju edukativni programi iz muzikoterapije. Pogledajte link koji vodi do internet stranice i možete kontaktirati organizatore ako želite da dobijete više podataka.

Video klip u nastavku primer je kako je muzička terapija pomogla političaru iz SAD Gabrijelu Gifordsu da se oporavi od povrede mozga, a ujedno pokazuje i kako muzikoterapija može da pomogne deci tokom trajanja terapije u lečenju raka. Pogledajte ovaj video do samog kraja i vidite šta za dete može da znači kada nasloni svoj dlan o tuđi dlan i “baci petaka”.

Linkovi do nekih od udruženja Muzikoterapije

Ovo su samo neka od udruženja muzikoterapije širom sveta.

Englesko udruženje za muzikoterapiju
Američko udruženje za muzikoterapiju
Evropska konfederacija za muzikoterapiju
Svetska federacija za muzikoterapiju
Australijsko udruženje za muzikoterapiju
Udruženje muzikoterapeuta Srbije

Možete da preuzmete spisak međunarodnih organizacija iz ove oblasti sa internet sajta Nordoff Robbins –  www.nordoff-robbins.org.uk

Reference

1 www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130219140100.htm
2 www.telegraph.co.uk/culture/music/10046513/Music-releases-autistic-children-from-their-chains.html
3 www.midtnmusic.com/cerebral-palsy-symptoms-improved-by-music-therapy/

One comment

Leave a Reply
 • terzic.igor08@gmail.com' igor terzic says:

  Sigurno je da muzika razlicito deluje na razne vrste bolesti koje sve moze da dotakne svojom melodijom , ritmom ili glasom onoga ko pesmu , peva i na taj nacin moze da pomogne da se bolje razumemo sa onim koji su uskraceni za nesto sto ih moze odvesti na sasvim drugu stranu od nas koji zelimo da im pomognemo , da uz ovu vrstu terapije prevazidju sve probleme koji mogu nastati tokom njihovog zivota .
  Ovo je posebno bitno za decu u najranijem uzrastu kada se uoci da dete ima neku teskocu potrebno je delovati preventivno i pozitivno na to sta i kako mi mozemo pomoci da dete prevazidje sve sto mu moze zasmetati na njegovom putu odrastanja i sazrevanja u pametne i odgovorne ljude .
  Muzika svoje blagotvorno dejstvo ispoljava najvise kroz zvuk koji nam moze toliko prijati da mozemo osetiti sve one emocije koje neka vrsta muzike moze da prouzrokuje na nacin da to odgovara nasim culima kojima pratimo sve ono sto nam muzika bilo koje vrste moze doneti , poboljsavajuci sklad duse i tela i dovodeci u balans sve one sastojke zivota koje su nam neophodne u nasem razvitku i odbacivanju svega onoga sto moze stetno uticati na nas .
  Muzika svakako moze doprineti nasem zadovoljstvu u tome sto osecamo na pravi nacin ono sto cujemo i sto mozemo osetiti da struji kroz nas neka dobra i pozitivna energija koja moze nas stimulisati da budemo kreativniji mastovitiji i da se celim bicem prepustimo muzici i svemu onome dobrom sto ona moze da nam obezbedi kroz to da i mi ucestvujemo kako u slusanju tako i u stvaranju muzike koja se prilagodjava svakome posebno , zavisno od potreba koje dete ima i koje su deo njegovog zivota i onih koji su tu oko njega .

Leave a Reply

Cookie Policy

Our website uses cookies to improve your experience.

AcceptRead More