Isceliteljska moć muzike

by NDFAuthors

  • Oct 16, 2013

Većina nas voli da sluša muziku, ali da li ste znali da ona može da se iskoristi kako bi se pomoglo ljudima sa invaliditetom, bolesnima i osobama sa raznim vrstama povreda? Muzička terapija može da promeni živote!

Za mnoge od nas muzika može da bude ritam našeg života. Muzika nas asocira na neke događaje, ljude, mesta. Ili na vesele pesme, balade, pesme sa čijim stihovima se poistovećujemo, dok nam klasične arije podižu raspoloženje

Muzika može da nam vrati osmeh na lice kada smo neraspoloženi ili da nas nasmeje u situacijama kada bismo inače zaplakali.

Muzika pozitivno utiče na ljude.

Muzika može da umiri dušu.

Muzika nam pomaže da izrazimo svoje emocije.

Nekima, ipak, muzika može da pruži i mnogo više.

[divider]

Bono

Music can change the world because it can change people.

Šta je zapravo muzička terapija?

Muzički terapeuti mogu da pomognu deci i odraslima u komunikaciji koristeći muziku kao medij.

authism-music-therapy

Muzička terapija je priznata profesija koja se koristi u zdravstvenim službama nekih zemalja, kao što su Velika Britanija i SAD. Većina muzičkih terapeuta su pre svega školovani muzičari koji zatim završavaju postdiplomske studije iz oblasti muzičke terapije.

Muzička terapija, ili muzikoterapija, koristi muziku kako bi se uspostavio odnos između terapeuta i pacijenta koristeći ritam, melodiju, dostupne instrumente i glas.

Na koji način će se muzička terapija primenjivati zavisi od pacijenta, njegove reakcije na muziku i njegovih sposobnosti. Jedni će tako želeti da pevaju, drugi da sviraju neki instrument, a neki će možda želeti da komponuju muziku. Muzička terapija se zasniva na tome da svako reaguje na zvuk i da to može da dovede do pozitivnih promena u ponašanju i emocionalnog blagostanja.

Služanje muzike i sviranje za svakoga predstavlja drugačije iskustvo. Setimo se kako gluva perkusionistkinja Evelin Gleni “oseća” svoju muziku.

Evo nekoliko primera onoga što je muzička trapija učinila za neku decu.

Nordof Robins osnovao je fondaciju , svojevrsni centar koji muzičkom terapijom leči decu i odrasle u Velikoj Britaniji. Iako su poznati po svom radu sa autističnim pacijentima, autizam je samo jedna od stvari sa kojima se svakodnevno susreću – a ovo je jedan od njihovih uvodnih video snimaka.

Sing, Gary Barlow:

There’s a place, there’s a time in this life when you sing what you are feeling.

Kada muzička terapija može da bude od pomoći?

Muzička terapija može da pomogne ljudima svih uzrasta sa različitim problemima uključujući autizam, celebralnu paralizu, poteškoće u učenju, demenciju, rak, traume i mentalne bolesti. Dokazano je da muzička terapija pomaže pre svega ljudima koji imaju problema sa komunikacijom.

Brand New Me, Alicia Keys:

It took a long, long road to get here, It took a brave, brave girl to try-

Muzička terapija i autizam

Jedanaestog septembra naša blogerka Beatris Golini napisala je članak o autizmu – jedan od poremećaja na koji muzikoterapija blagotvorno utiče i može da pomogne. Ako želite da saznate više o autizmu, pročitajte njen blog post.

Nordof Robins je humanitarna organizacija u Velikoj Britaniji koja još od 1950-ih godina koristi muzičku terapiju u radu sa autističnom decom. Oni su pokazali da muzička terapija može da pomogne u:

  • Komunikaciji – u svim oblicima uključujući govor
  • Pokretima – pomaže koordinaciju
  • Društvenom razvoju – u procesu udruživanja i uklapanja, umesto boravka van grupe, u izolaciji
  • Emotivnom razvoju – izražavanje emocija
  • Kognitivnom razvoju – pomaže u učenju
  • Ranim intervencijama – omogućava razvoj u ranom dobu

Druge studije to potvrđuju. U studiji u kojoj je učestvovalo 41 dete sa autizmom, a koja su dobijala muzikoterapiju jedan sat nedeljno, uočen je napredak na planu njihovog poremećaja pažnje i to posle 10 meseci terapije.1

Autističnim osobama često je teško da učestvuju u nekim aktivnostima. Dirigent Džon Lubok, zajedno sa grupom odabranih muzičara iz svog orkestra, provodi dane svirajući autističnoj deci u specijalnim školama. Za njih je to promena u odnosu na Karnegi Hol u Njujorku ili Rojal Albert Hol u Londonu, ali dok sviraju deci, muzičari su podjednako posvećeni i ozbiljni, a njihova publika izuzetno dobro reaguje na to.

Lubok saoseća sa tom decom, na iskren i prirodan način. Čak iako su neki negovatelji ubeđeni da mališani neće prihvatiti poziv dirigenta i učestvovati u muzičkoj terapiji (obično su deca sa autizmom stidljiva i izbegavaju kontakt sa drugim ljudima), većina dece ipak to čini. “Neki ljudi umeju da budu veoma napeti ako nisu naviknuti na osobe sa invaliditetom”, on kaže, “i deca to odmah osete. Ali ja se ne plašim te dece. Imam jedno takvo kod kuće”. Lubokov sin je autističan.2

Roar, Katy Perry:

I went from zero, to my own hero.

Muzička terapija i celebralna paraliza

Deca sa celebralnom paralizom često nisu u stanju da kontrolišu svoje telo – oni možda žele da se kreću u u ritmu muzike, da u rukama drže instrumente, mada veoma teško mogu da učine tako nešto. Iako su svesni sveta koji ih okružuje, ipak ne mogu na njega da reaguju onako kako žele, ili ne mogu da govore i kažu šta bi voleli da rade.

Postavljanje instrumenata blizu dece ili čak stavljanje udaraljki kao što su zvečke “Maracas” u ruke mališana može da im omogući da učestvuju u muzici i da na taj način komuniciraju.3

Razvijanje osećaja za ritam pomaže deci sa celebralnom paralizom da nauče da kontrolišu pokrete svog tela, unaprede koordinaciju i koriste svoje udove na zabavan pa čak i umetnički način.

Ritmički aspekat muzike je takve strukture koja ljudima pomaže da nauče da hodaju, verbalno komuniciraju i uopšte da uživaju u životu.

Muzika kao i celebralna paraliza utiče na više oblasti mozga. Celebralna paraliza pogađa motoričke sposobnosti i često je praćena problemima sa komunikacijom, percepcijom, osećanjima i ponašanjem – koji mogu da nastanu u različitim delovima mozga.

Muzika može da premosti takve probleme, kao što je pokazala nova oblast neurološke muzičke terapije. Mozak može da raste i menja se reagujući na stimuluse, kao što je muzika. Dokazano je da muzika razvija nervne puteve u mozgu povezujući oblasti kojima se nalaze centri za zvuk, dodir, pokret, govor (u slučaju pevanja), i emocije – a to su sve oblasti koje su uključene u stvaranje muzike.

“You’ve got to search for the hero inside yourself. Search for the secrets you hide.”
Search for the hero, M People

Muzika i NDF

Na nedavno održanoj Drugarijadi, koju je organizovala Fondacija “Novak čoković”, deca su pevala i uživala uz muziku. To im je pomoglo da uživaju u vremenu provedenom zajedno. Muzika je u samom centru naše sposobnosti da komuniciramo jedni sa drugima.

You’re my best friend, Queen:

You’re the best friend that I ever had.

Uticaj muzike

Kada čujete ovu muziku možda ćete pomisliti na neku osobu, neko mesto ili na ples. Sigurna sam da će, u isto vreme, pesma izmamiti i osmeh na vašem licu”¦Vidite kako muzika može da napravi razliku.

Get Lucky, Daft Punk:

We’ve come too far to give up who we are.

Ako želite da naučite još nešto o muzikoterapiji

Postoje razna udruženja za muzikoterapiju širom sveta, a neke od njih sam navela na kraju ovog bloga.

Ako živite u Srbiji, možda bi vas zanimao podatak da se svakog meseca organizuju edukativni programi iz muzikoterapije. Pogledajte link koji vodi do internet stranice i možete kontaktirati organizatore ako želite da dobijete više podataka.

Video klip u nastavku primer je kako je muzička terapija pomogla političaru iz SAD Gabrijelu Gifordsu da se oporavi od povrede mozga, a ujedno pokazuje i kako muzikoterapija može da pomogne deci tokom trajanja terapije u lečenju raka. Pogledajte ovaj video do samog kraja i vidite šta za dete može da znači kada nasloni svoj dlan o tuđi dlan i “baci petaka”.

Linkovi do nekih od udruženja Muzikoterapije

Ovo su samo neka od udruženja muzikoterapije širom sveta.

Englesko udruženje za muzikoterapiju
Američko udruženje za muzikoterapiju
Evropska konfederacija za muzikoterapiju
Svetska federacija za muzikoterapiju
Australijsko udruženje za muzikoterapiju
Udruženje muzikoterapeuta Srbije

Možete da preuzmete spisak međunarodnih organizacija iz ove oblasti sa internet sajta Nordoff Robbins -  www.nordoff-robbins.org.uk

Reference

1 www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130219140100.htm
2 www.telegraph.co.uk/culture/music/10046513/Music-releases-autistic-children-from-their-chains.html
3 www.midtnmusic.com/cerebral-palsy-symptoms-improved-by-music-therapy/