Koji zimski sport izabrati za svoje dete?

by NDFAuthors

  • Dec 11, 2013

U svom prethodnom blog postu bavila sam se temom kako da zabavite decu tokom hladnih zimskih meseci.

Dok temperatura pada ispod nule, a dani su sve kraći, teši me pomisao na zimovanje i skijanje kojem se neizmerno radujem. Zato svakodnevno, poput pravog meteorologa, proveravam vremensku prognozu o padavinama i visini snežnog pokrivača. Pošto sam svojevremeno provela godinu dana radeći u ski centru, počela sam da čeznem za pletenom kapom, vrućim kuvanim vinom, i jednistvenim osećajem kada vam se sneg topi na trepavicama. U potrazi za zimskim adrenalinom često se odlučujem za skijanje, mada bi vas iznenadilo koliko je još različitih zimskih sportova u ponudi. Za svakoga ima po nešto, bez obzira na to da li ste ljubitelj ekstremnih sportova ili na mirniji način želite da uživate na snegu.  Kako se bliže Zimske olimpijske igre (ceremonija otvaranja zakazana za 7. februar sledeće godine u Sočiju) čini se da nema boljeg trenutka kada bi vaša deca mogla da počnu da se bave nekim zimskim sportom. Ukoliko želite da saznate koji su sve sportovi deo ZOI, posetite:  http://www.olympic.org/sports

sochi

http://www.bbc.co.uk/sport/0/winter-sports/22124248

Možda će vam biti teško da odlučite koji sport je pravi za vaše dete, a zimski sportovi su specifični po tome što su manje dostupni od ostalih. Teniskih terena ima gotovo svuda, za razliku od bob staze na kojoj možete da vežbate tehnike skretanja u ovom sportu. Oprema za zimske sportove podrazumeva, pre svega, odgovarajuću odeću koja ne ograničava pokrete i funkcionalnost, dok vas u isto vreme greje, a zatim tu su skije i klizaljke. Poslednjih nekoliko godina mnogo toga je učinjeno da se poveća dostupnost zimskih sportova, mada i dalje postoji par stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir:

1. Koliko je dostupan sport za koji ste se opredelili? Razmotrite finansijski aspekt i pitanja poput onih koliko daleko morate da putujete da biste uživali u određenoj sportskoj aktivnosti. Ne zaboravite opremu koju treba da nabavite. Koliko često možete sebi da priuštite da se bavite datim sportom?

2. Kada vaše dete počne da se bavi nekim zimskim sportom, bilo da je u pitanju klizanje ili skijanje, uzmite u obzir kondiciju deteta, sposobnost da održava ravnotežu i njegova interesovanja za nove aktivnosti.

3. Kroz timski rad zimski sportovi doprinose boljoj koordinaciji, većoj spretnosti dece, poznavanju geografije, dok ujedno jačaju njihov osećaj za ravnotežu. Deca uče kako da slede instrukcije, procenjuju rizične situacije i upoznaju se sa tehnikama preživljanja.

4. Ako su deca mala, možda bi za njih bilo bolje da kombinujete nekoliko zimskih sportova, uz igru na snegu i aktivnosti koje su manje fizički zahtevne.

5. Pokušajte da naviknete decu na sportsku opremu za sneg i na hladnoću. Pružite detetu podršku i zainteresujte ga da samo isproba opremu koja mu je potrebna kako bi moglo da skija ili kliza. Konkretno, ukoliko u vašoj okolini postoji nizbrdica, klizalište ili zid za penjanje po ledu, eto dobre prilike da dete isproba opremu i odeću, kao i da se navikne na hladnoću. Zima je savršeno vreme da se dete oproba na nekom od klizališta na otvorenom koja su sve popularnija u gradovima širom sveta.

6. Zimski sportovi zahtevaju mnogo energije. Zato je deci potrebno dosta hrane, sna, kao i da piju dosta tečnosti.

snow

Zimskim sportovima možete da se bavite i bez odlaska na planinu, mada jedino na planini možete da osetite pravu draž skijanja i uzivate u zimskoj idili. Za one koji vole da kombinuju nekoliko zimskih sportova bez želje da se posvete isključivo jednoj disciplini, mnoga odmarališta i zimski sportski centri nude niz sportsko-rekreativnih aktivnosti, pa tako možete da se oprobate u hodanju po snegu sa krpljama na nogama, snoubordingu, da se vozite saonicama koje vuku haskiji, isprobate bicikl posebno dizajniran za vožnju po snegu, ronjenje pod ledom, penjanje po ledu, kros-kantri skijanje, vožnju u bobu i skeletonu, kao i brzo klizanje ili umetničko klizanje. Ovo su samo neki od najpopularnijih izbora:

Klizanje: Već sa tri godine dete može da stane na klizaljke, dok su u nekim zemljama treninzi hokeja na ledu prilagođeni mališanima uzrasta od četiri godine. Klizanje je jedan od najpristupačnijih zimskih sportova, obzirom da danas gotovo ne postoji grad koji nema klizalište, što vas i vašu porodicu može samo da podstakne da se bavite ovim sportom bez potrebe da negde otputujete. Klizanje pozitivno utiče na samopouzdanje deteta i razvija njegovu koordinaciju, bez obzira na to da li se vaše dete opredelilo za umetničko ili brzo klizanje, ili za hokej na ledu.

Skijanje/Snoubording: Decu sa tri ili četiri godine možete da upišete u školu skijanja, dok se bavljenje snoubordingom preporučuje nešto kasnije, kada dete napuni sedam godina. Posebne staze se koriste kako bi deca prvo mogla da se naviknu na opremu i nauče osnovne korake. Skijanje, kao i snoubording, su sportovi u kojima mogu da uživaju svi članovi porodice dugi niz godina. U okviru ovih sportskih disciplina postoji niz različitih mogućnosti, bilo da preferirate slobodnu vožnju ili želite da se upustite u vratolomije na half-pipe (tvrdoj snežnoj pisti polucilindričnog oblika) u parku. Mnogi skijaški klubovi u svojoj ponudi imaju obuku dece za različita takmičenja, što predstavlja odličan način da razviju veštine i disciplinu.

winter-games

Bob: Sigurno ne mislite da su metalne sanke koje mogu da dostignu brzinu od 140km/h nešto čime bi vaša deca mogla da se bave. Ipak, danas postoji mnogo popularnih staza za bob koje mogu da koriste čak osmogodišnjaci vozeći se sami na sankama koje ne idu tako brzo. Mlađa deca mogu da se sankaju u pratnji roditelja. Sjajno zvuči, posebno ako deca vole adrenalin ili su ljubitelji rolerkostera.

Sankanje i pravljenje Sneška Belića: Ne zaboravite koliko sankanje može da bude zabavno za sve uzraste! Zimski sportovi su odličan izbor da kvalitetno provedete vreme sa porodicom na snegu, a sankanje nikada ne gubi svoju draž bez obzira na to da li ste dete ili roditelj!