Koje igračke pokloniti deci za Novu godinu i Božić?

by NDFAuthors

  • Dec 18, 2013

Posle čestih “prepravki”, pisanja-brisanja i dodavanja novih stvari na spisak želja, vaša deca su sigurno još pre par nedelja poslala pisma Deda Mrazu.  

Pripreme za to počinju još ranije, što i ne čudi jer mesecima pred novogodišnje i božićne praznike dečiji TV kanali intenzivno reklamiraju “najnovije igračke” i neku “hit stvar”. Međutim, svi smo barem jednom pristustovali sceni u kojoj deca, uprkos tome što danima preklinju i dosađuju roditeljima da im kupe određenu igračku, kada je konačno dobiju, prvo je raspakuju, oduševljeno se poigraju sa njom koji minut, a onda je ostave da čami u nekom kutku do neke naredne prilike. Kada početno uzbuđenje i sreća mališana što su dobili nešto za čime su dugo čeznuli splasnu, dete postaje svesno da ta lutka ili automobilčić nisu baš onakvi kako ih je zamišljalo dok je gledalo reklamu i neke druge stvari počinju da mu privlače pažnju. Pitanje je šta vi kao roditelji možete da učinite kako bi se deca što više i lepše igrala sa poklonima kojima ste nameravali da ih obradujete za predstojeće praznike?

1) Odaberite igračke sa kojima mališan može da se igra na različite načine i koje ga podstiču na eksperimentisanje. Neki od primera ovakvih igračaka bi mogli da budu: pribor za crtanje ili kockice (npr. Meccano, Lego, Duplo, itd) od kojih može da se napravi mnogo različitih stvari, a ne samo jedan oblik.

everything-and-now

http://www.freedigitalphotos.net

2) Knjige stimulišu kreativno razmišljanje i pružaju sadržaj koji doprinosi kognitivnom razvoju deteta. Mlađoj deci knjige takođe mogu da budu privlačne, posebno one sa maštovitim ilustracijama i dodacima kao što su džepići sa pisamcima, presavijeni papirići iza kojih se krije odgovor na pitanje, pitalice, kao i nalepnice.

3) Igra uloga pruža obilje stvaralačkih mogućnosti. Međutim, ukoliko se deca igraju sa lutkama koje su uvek isto obučene, kao po nekom šablonu, ili sa određenim akcionim junacima, igra uloga je time ograničena. Ponekad je deci dovoljno samo veliko ćebe ili čaršav prebačen preko nekoliko stolica kako bi napravili pećinu, vigvam, šator ili trup gusarskog broda.

cottage-christmas

http://www.freedigitalphotos.net

4) Neka vam deca pomognu u kućnim poslovima. Mališani vole da imitiraju ono što radimo, zato ih uključite u svakodnevne kućne poslove, i pokažite im da cenite njihov rad. Dajte detetu metlicu, šerpicu za kuvanje ili nešto od baštenske opreme kako bi vam pomoglo oko čišćenja, spremanja obroka ili sređivanja dvorišta.

5) Podstaknite fizičku aktivnost. Na bezbroj različitih načina možete da iskoristite neke osnovne stvari za vežbanje. Reketi za stoni tenis, konopac za preskakanje, čunjevi i hulahop ne moraju da se koriste samo za ono za šta su namenjeni. Konopci za preskakanje, tako, mogu da budu uzde za konja, dok hulahop može da se upotrebi kao pomoćno sredstvo za prelazak preko “opasne reke pune krokodila”.

6) Izaberite igračke koje napravljene od čvrstih materijala. Ako predmet sa kojim se dete igra sadrži plastične delove koji se lako lome, ili njegova upotreba može da povredi dete, dobro razmislite koliko će mališan zaista moći da se igra sa tim. Pre svega uverite se da su stvari koje mališan koristi u igri bezbedne za njega. Većina igračaka na kutiji ima naznačen uzrast deteta za koji su predviđene.

treasure-chest

http://www.freedigitalphotos.net/

7) Dajte deci dovoljno vremena da se igraju sa igračkama kako bi razvijala svoju maštu. Ukoliko odrasli previše vode način na koji se deca igraju, to može da umanji kreativnost mališana. Deci je ponekad potrebno vreme i prostor kako bi razvila kreativne zamisli. Ako vam se učini da detetu nedostaju ideje ili način kako da ispuni prazninu, napravite mu svojevrsnu kutiju za inspiraciju. U nju možete da stavite početak neke priče i predmete koji kod deteta podstiču maštovitu igru uloga kao što su “čarobni ključ”, “mapa sa skrivenim blagom” ili “teleskop”. Takođe, to mogu da budu i razne ideje za crtanje poput liste stvari koje treba da pronađe ili da napravi kolaž od sličica i razglednica, da ih sastavi tako da čine jednu veću sliku ili da ih preslika.

Uzmite u obzir interesovanja svog deteta i kupite mu igračke koje su u skladu sa tim bez obzira na to da li je u pitanju svemir, dinosaurusi ili morska pučina.

Početna slika:  http://www.freedigitalphotos.net/images/red-gift-box-photo-p216008