Donate Now

Koje igračke pokloniti deci za Novu godinu i Božić?

by , 18th Dec 2013

Posle čestih “prepravki”, pisanja-brisanja i dodavanja novih stvari na spisak želja, vaša deca su sigurno još pre par nedelja poslala pisma Deda Mrazu. 

Pripreme za to počinju još ranije, što i ne čudi jer mesecima pred novogodišnje i božićne praznike dečiji TV kanali intenzivno reklamiraju “najnovije igračke” i neku “hit stvar”. Međutim, svi smo barem jednom pristustovali sceni u kojoj deca, uprkos tome što danima preklinju i dosađuju roditeljima da im kupe određenu igračku, kada je konačno dobiju, prvo je raspakuju, oduševljeno se poigraju sa njom koji minut, a onda je ostave da čami u nekom kutku do neke naredne prilike. Kada početno uzbuđenje i sreća mališana što su dobili nešto za čime su dugo čeznuli splasnu, dete postaje svesno da ta lutka ili automobilčić nisu baš onakvi kako ih je zamišljalo dok je gledalo reklamu i neke druge stvari počinju da mu privlače pažnju. Pitanje je šta vi kao roditelji možete da učinite kako bi se deca što više i lepše igrala sa poklonima kojima ste nameravali da ih obradujete za predstojeće praznike?

1) Odaberite igračke sa kojima mališan može da se igra na različite načine i koje ga podstiču na eksperimentisanje. Neki od primera ovakvih igračaka bi mogli da budu: pribor za crtanje ili kockice (npr. Meccano, Lego, Duplo, itd) od kojih može da se napravi mnogo različitih stvari, a ne samo jedan oblik.

everything-and-now

http://www.freedigitalphotos.net

2) Knjige stimulišu kreativno razmišljanje i pružaju sadržaj koji doprinosi kognitivnom razvoju deteta. Mlađoj deci knjige takođe mogu da budu privlačne, posebno one sa maštovitim ilustracijama i dodacima kao što su džepići sa pisamcima, presavijeni papirići iza kojih se krije odgovor na pitanje, pitalice, kao i nalepnice.

3) Igra uloga pruža obilje stvaralačkih mogućnosti. Međutim, ukoliko se deca igraju sa lutkama koje su uvek isto obučene, kao po nekom šablonu, ili sa određenim akcionim junacima, igra uloga je time ograničena. Ponekad je deci dovoljno samo veliko ćebe ili čaršav prebačen preko nekoliko stolica kako bi napravili pećinu, vigvam, šator ili trup gusarskog broda.

cottage-christmas

http://www.freedigitalphotos.net

4) Neka vam deca pomognu u kućnim poslovima. Mališani vole da imitiraju ono što radimo, zato ih uključite u svakodnevne kućne poslove, i pokažite im da cenite njihov rad. Dajte detetu metlicu, šerpicu za kuvanje ili nešto od baštenske opreme kako bi vam pomoglo oko čišćenja, spremanja obroka ili sređivanja dvorišta.

5) Podstaknite fizičku aktivnost. Na bezbroj različitih načina možete da iskoristite neke osnovne stvari za vežbanje. Reketi za stoni tenis, konopac za preskakanje, čunjevi i hulahop ne moraju da se koriste samo za ono za šta su namenjeni. Konopci za preskakanje, tako, mogu da budu uzde za konja, dok hulahop može da se upotrebi kao pomoćno sredstvo za prelazak preko “opasne reke pune krokodila”.

6) Izaberite igračke koje napravljene od čvrstih materijala. Ako predmet sa kojim se dete igra sadrži plastične delove koji se lako lome, ili njegova upotreba može da povredi dete, dobro razmislite koliko će mališan zaista moći da se igra sa tim. Pre svega uverite se da su stvari koje mališan koristi u igri bezbedne za njega. Većina igračaka na kutiji ima naznačen uzrast deteta za koji su predviđene.

treasure-chest

http://www.freedigitalphotos.net/

7) Dajte deci dovoljno vremena da se igraju sa igračkama kako bi razvijala svoju maštu. Ukoliko odrasli previše vode način na koji se deca igraju, to može da umanji kreativnost mališana. Deci je ponekad potrebno vreme i prostor kako bi razvila kreativne zamisli. Ako vam se učini da detetu nedostaju ideje ili način kako da ispuni prazninu, napravite mu svojevrsnu kutiju za inspiraciju. U nju možete da stavite početak neke priče i predmete koji kod deteta podstiču maštovitu igru uloga kao što su “čarobni ključ”, “mapa sa skrivenim blagom” ili “teleskop”. Takođe, to mogu da budu i razne ideje za crtanje poput liste stvari koje treba da pronađe ili da napravi kolaž od sličica i razglednica, da ih sastavi tako da čine jednu veću sliku ili da ih preslika.

Uzmite u obzir interesovanja svog deteta i kupite mu igračke koje su u skladu sa tim bez obzira na to da li je u pitanju svemir, dinosaurusi ili morska pučina.

Početna slika: http://www.freedigitalphotos.net/images/red-gift-box-photo-p216008

No comments

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Cookie Policy

    Our website uses cookies to improve your experience.

    AcceptRead More