Donate Now

Deca i odnos prema različitim polovima

by , 25th Nov 2013

Kakvi stereotipi postoje u vezi sa suprotnim polovima i kakve poruke u vezi sa tim se deci prenose?

Deca postaju svesna svog pola već oko druge godine. Do treće godine većina dece zna kog su pola i umeju sebe da predstave i dožive kao pripadnika tog pola (“ja sam dečak” ili “ja sam devojčica”). Takođe, mališani razumeju da je pripadnost jednom polu nešto što je nepromenjivo. Rodni identitet se javlja od tog momenta, jer deca počinju da shvataju, zapravo, šta znači biti dečak ili devojčica i po čemu se sve to jedni razlikuju od drugih. Tada deca počinju da razvijaju stereotipe, koje primenjuju na sebi i drugima, u pokušaju da otkriju ko su i kako bi trebalo da se ponašaju. Takvi stereotipi postaju sve jači, i prilično su striktno određeni i uobličeni u uzrastu oko sedme godine. Pol ne čini anatomija, već identitet koji proizilazi iz toga što je neko dečak, a neko devojčica.

children-playing-with-rabbit

Ovakav razvoj rodnog identiteta je važan zbog toga što oblikuje stavove dece o sebi i ljudima koji ih okružuju. Takođe, on i te kako utiče na njihove životne aspiracije. Jedan interesantan video upravo se bavi temom na koji to način deca doživljavaju muški i ženski pol. Na primer, pitali su ih koje sve aktivnosti obavlja Ken, a šta to radi Barbika. Mališani su davali stereotipne odgovore. Tako Barbika “čisti kuću i vodi brigu o bebama”, dok Ken “svaki dan odlazi posao”. U ovom ranom uzrastu deca već imaju zacrtane ideje o tome kako bi dečaci i devojčice trebalo da se ponašaju i koje uloge obavljaju u životu.

Možda se pitate zašto je to važno. Nedavno istraživanje sprovedeno među mladićima u Kanadi pokazalo je da 91% muškaraca misli da je rodna ravnopravnost dobra za oba pola, i da 96% njih veruje da devojčice treba da imaju iste mogućnosti u izboru kao i dečaci. Ali, definisane rodne uloge su bile i dalje prisutne kod 30% njih, koji veruju da je najvažnija uloga za žene da brinu o domaćinstvu. Dalje, 48% smatra da je muškarac glavni hranilac porodice, dok za 45% njih biti muškarac znači biti jak i snažan1. Ovo nema mnogo veze sa rodnom ravnopravnošću, zar ne? Iako su ispitanici smatrali da žene treba da imaju jednake mogućnosti i izbore kao i muškarci, oni su u isto vreme bili ubeđeni da određeni šabloni moraju da se ispoštuju. To može negativno da se odrazi kako na dečake, tako i na devojčice koje prihvataju takve vrednosti i žive u skladu sa njima.

gender-equality

Rano stečeni polni stereotipi mogu da se odnose na

 • oblikovanje stavova i uverenja dece vezana za razvoj međuljudskih i ličnih odnosa
 • narušavanje jednakosti pristupa obrazovanju
 • učešće u korporativnom svetu
 • ograničavanje fizičkog i psihičkog blagostanja dece.2

Odakle potiču stereotipi o polovima?

little-girl-and-a-boy-playing

Takve, stereotipne, poruke su svuda oko nas. Počev od načina na koji roditelji, porodica, zajednica i škola mogu da podstaknu određene vrste igre, do oblačenja ili ponašanja. Dečake hvale za svaku vrstu igre koja podrazumeva fizičku aktivnost, dok se kod devojčica “više ceni” igranje na miran i suptilan način. Takođe, postoje primeri gde izbor igračaka diktira igru – dečaci dobijaju mačeve, puške, igračke vezane za borbu, dok devojčice dobijaju lutke, koje češljaju, oblače, neguju i slično.  Kako deca odrastaju i šire svoje vidike, ovakve poruke su sve prisutnije, a to je još izraženije poslednjih godina jer se proizvođači igračaka očajnički promovišu i reklamiraju i izvlače roditeljima i deci novac. To traje sve dok deca ne odrastu, a za to vreme mališani primaju sublimirane poruke preko raznih reklama koje propagiraju tradicionalne rodne uloge ili preko stava da su nauka, matematika i građevinarstvo stvari za dečake. Individualni talenti deteta u takvom sistemu se ne uvažavaju.

girl-clothing-store

Na koji način možemo da prenesemo pozitivne poruke o polovima svojoj deci?

Ovo se čini sve teže ostvarivim, imajući u vidu snagu i prisutnost medija u životu malog deteta. Ipak, postoje stvari koje vi kao roditelji možete da učinite i pomognete deci da ispravno shvataju i razumeju svoj kao i suprotan pol.

 • Neka se dečaci i devojčice igraju zajedno. Nemojte grupisati decu na dečake i devojčice misleći da se deca bolje igraju sa mališanima istog pola. Ovo je posebno važno u ranom uzrastu kako bi se uspostavili dobri odnosi sa devojčicama i dečacima.
 • Čitajte deci knjige u kojima devojčice i dečake preuzimaju različite uloge u kući, na radnom mestu i u detinjstvu.
 • Ne tolerišite maltretiranje ili zadirkivanje zasnovano na polnim razlikama. Takođe, nikada nemojte da koristite frazu “Ne budi takva seka-persa” kada pokušavate da utičete na ponašanje bilo dečaka ili devojčice. Deca time odmah mogu da uvide inferiornost jednog pola u odnosu na drugi.
 • Razmislite o igračakama koje dajete deci. Da li one podstiču dete da se igra samo na jedan određen način? Obezbedite im izbor i ravnotežu. Podstaknite decu da istražuju razne aktivnosti bez njihove podele na muške i ženske.
children-feet
 • Razmislite o zadacima ili zaduženjima koja prepuštate deci da obave. Da li jednako delite dužnosti između devojčica i dečaka? Da li su devojčice zadužene za baštu ili sitne popravke po kući, a dečaci za pomoć u kuvanju i čišćenju?
 • Neka i dečaci i devojčice izražavaju svoje emocije, i neka znaju da su suze ok.
 • Zahtevajte i od dečaka i od devojčica da budu nezavisni i da samostalno rešavaju probleme, a ne da se ponašaju pasivno i čekaju da im neko drugi pomogne.
 • Udelite komplimente za uspeh i sposobnost, a ne za izgled.
 • Ograničite medijsko konzumiranje, posebno gledanje reklama, i kada procenite da su deca dovoljno velika, razgovarajte sa njima o onome što su videli i šta misle o tome kako su ljudi predstavljeni.
airplane-model-children-playing

Da li mislite da su negativne poruke o polovima u porastu? Na koji način prenosite svojim sinovima i ćerkama pozitivne poruke o različitim polovima? Podelite sa nama svoja iskustva i razmišljanja.

One comment

Leave a Reply

  Leave a Reply

  Cookie Policy

  Our website uses cookies to improve your experience.

  AcceptRead More