Kako da odgajate svoju kraljevsku bebu?

by NDFAuthors

  • Aug 14, 2013

U ponedeljak, 22. jula ove godine jedan mladi bračni par iz Londona bio je neopisivo srećan jer je dobio divnog, malog dečaka. Kao i hiljade drugih beba rođenih tog dana, i ova bebica je plakala, jela, spavala i otvorila svoje okice po prvi put. Ali za razliku od ostale dece koja su tog jula došla na svet, ovo novorođenče je pravi princ.

Svi svetski mediji okružili su bolnicu Sent Meri u Londonu, a cela planeta je sa nestrpljenjem iščekivala rođenje prvog deteta princa Vilijama, vojvode od Kembridža i njegove supruge Ketrin, vojvotkinje od Kembridža. Malenog princa su nazvali Džordž Aleksandar Luis.

Royl babyNjegovo kraljevsko visočanstvo princ Džordž od Kembridža je treći u liniji naslednika trona 16 krunskih zemalja Komonvelta, ali njegove kraljevske obaveze neće biti na listi prioriteta bar još nekoliko godina. Prvo sledi ono najvažnije u životu svakog deteta: da jede čvrstu hranu, navikne se na nošu i nauči da čita, između ostalog. Jer iako je rođen u kraljevskoj porodici, princ Džordž ima iste ciljeve kao i ostala novorođenčad i njegovi roditelji biće tu uz njega pri svakom koraku na putu odrastanja.

Kada princ Džordž bude dovoljno veliki da može da sedi za stolom i uživa u hrani, njegova ishrana će sigurno biti zdrava i izbalansirana, bez obzira na to da li je sprema glavni kuvar u Kensington palati ili prinčeva mama. Proteini i sveže povrće definitivno će biti na meniju. A šta neće? Pa, namirnice koje sadrže visok nivo šećera i pržena hrana. Pravilo koje treba da sledi svako ko ima dete: što je hrana svežija, ona je i hranljivija. Deca mogu da budu izbirljiva i nekada ih je teško privoleti da pojedu povrće iz tanjira, ali ako se hrana spremi na pravi način i lepo aranžira, mališani će možda čak i da pomisle da im je mama glavni kuvar u najprestižnijim restoranima sa dve i tri Mišelin zvezdice (*najveće međunarodno priznanje koje ugostitelj može da dobije).

Child educationKada je reč o obrazovanju, Vil i Kejt će verovatno upisati sina u skupu, privatnu školu, koja će mu obezbediti vrhunsko obrazovanje i najbolje vannastavne aktivnosti (kao i pravo na privatnost). Ali ne mogu svi roditelji da priušte svojoj deci takav luksuz. Dobro obrazovanje ne mora uvek da dođe sa visokom cenom. Državne škole takođe pružaju odlično obrazovanje i to po znatno pristupačnijoj ceni. Važno je zapamtiti da obrazovanje nije ograničeno samo na učionicu. Kada ste kod kuće sa decom, čitanje, sastavljanje slagalica i ostale obrazovne aktivnosti pomoći će vam da uspostavite dobar temelj za kasnije obrazovanje vaše dece, što je neprocenljivo.

Novi princ, bez sumnje, ima veoma veliku porodicu koja spremno čeka da ga razmazi na svakom koraku. Svejedno je da li vreme provodi sa svojom prabakom kraljicom Elizabetom II ili tetkom Pipom Midlton – plemstvo ili ne – bitno je da je u krugu porodice. Boraveći u Rio de Žaneiru, Papa Franjo je nedavno izjavio: “Kako je porodica dragoceno mesto – ona je privilegovano mesto za prenošenje vere. Bake i deke su važni za porodični život, za prenošenje ljudske i verske baštine, koje je bitno i nenadoknadivo za svakog pojedinca i za svako društvo! Potrebna je i međugeneracijska razmena i dijalog, posebno u vezi sa porodicom”.

Importance of family in upbringing

Vreme provedeno u krugu porodice je ključno u životu svakog deteta, bilo da se prenose religiozne vrednosti ili naglašava značaj ljubavi i posvećenosti.

U godinama koje dolaze, jedna od dužnosti princa Džordža biće i držanje javnih govora, pred manjim ili većim brojem ljudi. Da li će njegov govor odisati vrednostima koje su mu preneli roditelji? Roditeljsko poverenje, ljubav i podrška vrlo su važni za decu kako bi ona stekla samopouzdanje u životu, ne samo prilikom javnih obraćanja, već i tokom donošenja odluka i svojih postupaka.

Najlakše je pomisliti kako su neka deca veći srećkovići od druge dece. Ali prateći principe koje primenjuju Vil i Kejt, svako može da odgaja svoju kraljevsku bebu.