Igre za decu kada je napolju sneg

by NDFAuthors

  • Dec 04, 2013

Jak vetar, kiša, sneg i sve kraći dani najavljuju zimu koja kalendarski samo što nije počela.  

Mi odrasli bismo ovako hladno vreme najradije prespavali. Međutim, našoj deci nije do zimskog sna. Ona su i dalje puna energije i želje za raznim aktivnostima, bez obzira na to koje godišnje doba je u pitanju. Aktivnosti u prirodi donekle su ograničene, jer kada odete po mališane u školu već pada mrak i parkovi su pusti. Više ne mogu da uživaju u stvarima koje su radili leti, kao što je vožnja bicikla, bacanje frizbija ili izležavanje na travi na nekom pikniku. Ipak, postoji mnogo načina kako da zabavite decu i maksimalno iskoristite zimu i hladno vreme.

Izvedite decu napolje

outdoors-in-winter

http://www.freedigitalphotos.net

Dobro se utoplite. Jedna izreka kaže da ne postoji loše vreme, samo loša odeća. Nikome nije do zabave ako drhti od zime ili ako je mokar do gole kože. Sve to može da se spreči odabirom odgovarajuće garderobe. Ukoliko se šetate po mraku, može da obučete nešto što je fluorescentne boje kako bi na vreme mogli da vas uoče vozači i biciklisti.

Ostanite aktivni. Za decu je posebno važno da im omogućite fizičke aktivnosti i priliku da se istrče, izigraju i potroše svu svoju energiju. Tako će vam biti mnogo lakše da ih smirite i zabavite dok su kod kuće. Ukoliko tražite neko mesto za decu koje nije previše mračno, možda nije loša varijanta da mališane odvedete na zatvoreni bazen, igraonicu ili sportske terene koji su osvetljeni reflektorima.

Ako ne možete da izvedete decu napolje, a živite u manjem prostoru, klinci i dalje mogu da budu aktivni i da se igraju sa stvarima kao što su, recimo, baloni, a da nešto ne polome po stanu. Deca takođe vole da izvedu određene plesne korake koje su naučili, što može biti odličan način kako da se ograničen proctor kreativno iskoristi.
Iskoristite trenutne vremenske uslove. Jesen i zima nude mnogo različite zabave za mališane – barice da šljapkaju po njima, lišće da se lakše kotrljaju, da sakupljaju kestenove i žirove, i da prave sneška belića.

Neka istražuju prirodu tokom zime. Neka deca pronađu zaleđenu paukovu mrežu ili otkriju kakve sve šare mraz ostavlja na lišću.

frozen-baloons

http://www.grouprecipes.com/

Igrajte se hemije i izvedite neke eksperimente. Ovo je savršeno doba godine kada deca mogu da nauče kako temperatura utiče na stvari u čvrstom, tečnom i gasovitom agregatnom stanju. Ostavite jednu posudu sa vodom preko noći napolju, a drugu unutra. Na spoljašnjoj temperaturi voda se zaledila, a šta se desilo sa onom na sobnoj temperaturi? Šta se dešava kada kockicu leda približite izvoru toplote? Koliko brzo se topi kada je stavite pored grejalice? Koristeći ovu ideju možete da ukrasite dvorište za novogodišnje praznike. Napunite balone vodom i bojom za kolače, a onda ih ostavite napolju da se zalede. Odstranite balon i dobićete velike, šarene ledene lopte. Ovo je opet odličan način da pokažete deci kako se stvari u čvrstom i tečnom agregatnom stanju različito ponašaju – kako se oblik tečnosti prilagađava prostoru posude u kojoj se nalaze, dok čvrste materije imaju fiksni oblik.

Možete čak da zamrznete predmete u posudicama za led, ili unutar balona za decu kako bi eksperimentisala kako mogu te stvari da izvade iz leda.

craft-ideas

http://www.activityvillage.co.uk/

Ukoliko je napolju nekoliko stepeni ispod nule, iznesite balončić od sapunice na štapiću, posmatrajte kako se ledi i šta se sa njim dešava kada pukne.

Nema ništa lepše nego da sednete uz peć ili grejalicu da se ugrejete uz šolju tople čokolade posle celog dana koji ste proveli napolju.

Neka vaša kreativnost zablista u punom sjaju

Zima nam pruža obilje mogućnosti da budemo kreativni, bilo da sakupljamo lišće za kolaže ili pravimo sklonište za korisne insekte koristeći prirodne materijale. Deca, takođe, vole da istražuju različite teksture preslikavanjem lišća i kore drveta na papiru.

craft-ideas-instructions

http://shabbyinlove.blogspot.co.uk/

Izrada novogodišnjih ukrasa može da posluži kao odličan izvor zabave za vaše mališane. Trakasti ukrasi od papira se lako prave, a ujedno su i veoma efektni, jer kada ih okačite svi će moći da vide koliko su se deca trudila da ih naprave. Ujedno će biti ponosna što su pomogla su kićenju kuće za praznike. Pahuljice su, takođe, veoma interesantne i lepo izgledaju na jelci. 3D modele možete da napravite koristeći tračice različite dužine. Papirne pahuljice i ostali šabloni fantastično izgledaju kada ih okačite na prozor, a deca vežbaju da što spretnije koriste makaze.

Napravite ukrase od testa. U činiju stavite 1 šoljica soli i 2 šoljice brašna i polako dodajte ¾ šoljice vode. Umesite testo (deca mogu u tome da vam pomognu). Pospite malo brašna po radnoj površini i razvijte testo pre nego što upotrebite modle kako biste dobili različite novogodišnje oblike (deca mogu sama ručno da oblikuju testo). Kada se osuše (testo ostavite da prenoći blizu grejalice ili ga ispecite u rerni), dobijene oblike možete da ukrašavate.

Zima može da ponudi toliko mogućnosti za istraživanje i otkrivanje, čak i ako brzo pada mrak i kada je veoma hladno. Ponekad je deci potrebno da razviju određenu radost ukoliko su mrzovoljni u ovakvim uslovima, i gotovo uvek, kada im se nečim okupira pažnja, sve njihove pritužbe nestaju. Mnogo je jednostavnih načina da to izvedete. Recimo, deca mogu da se igraju žmurke kada izađete da prošetate ili da dođu do blaga prateći mrvice hleba koje ste im ostavili.

Kako se vaša deca igraju tokom zimskih meseci i da li su dovoljno fizički aktivna? Podelite sa nama svoje ideje i iskustva.

Početna slika: Bunches and Bits {Karina} / Foter.com / CC BY-NC-ND