FIFA Program za mlade, 2014. Svetsko prvenstvo

by NDFAuthors

  • Jul 04, 2014

U FIFA programu za mlade učestvuje oko 3.000 dece od 6 do 17 godina, koja pomažu u važnim aspektima šampionata

U novoj reklami ESPN, velike američke sportske TV kuće koja prenosi Svetsko prvenstvo u fudbalu, vezista američke reprezentacije Majkl Bredli drži za ruku dečaka i šeta se po kancelariji. Dok fudbaler fotokopira materijal i sortira poštu, u prvom planu je poruka kako bi dečak trebalo da se oseća “žprivilegovanim” jer je u prilici da provede dan sa jednom takvom sportskom zvezdom, iako mora da prolazi kroz dosadne dužnosti službenika.

Milioni gledalaca koji fudbalske utakmice sa Svetskog prvenstva u Brazilu 2014 prate preko ESPN razumeće ovu šaljivu aluziju. Ona se odnosi na jednu lepu tradiciju i običaj po kom igrači iz startnih postava nacionalnih selekcija pre svake utakmice izlaze na teren držeći za ruku mališane. Kamere u krupnom kadru snimaju dečake i devojčice dok igrači glasno pevaju himne svojih zemalja, i svi zajedno dele jednu od najveličanstvenijih sportskih pozornica na svetu.

Međutim, dok gledaju prenose sa Svetskog prvenstva u fudbalu mnogi Amerikanci su prilično radoznali da saznaju koja je, zapravo, uloga dece u svečanim ceremonijama uoči početka mečeva, i otkud mališani na terenu.

Odgovor treba potražiti u programu koji je pomalo stidljivo pokrenut na SP u Francuskoj 1998. godine, da bi se tokom vremena pretvorio u snažnu inicijativu koja inspiriše na hiljade mališana širom sveta. U FIFA programu za mlade učestvuje oko 3.000 dece od 6 do 17 godina, koja pomažu u važnim aspektima šampionata. Osim što prate igrače tokom izlaska na teren, dečaci i devojčice kao volonteri nose zastave, skupljaju lopte i promovišu FIFA fer-plej. Najmanje 60 mališana deo je organizacionog tima na stadionu na svakoj utakmici, sa zadatkom da stvari proteknu u najboljem redu. Svake četiri godine FIFA se udruži sa velikim sponzorima kao što su McDonald’s, Coca-Cola, Adidas i Sony, kako bi mališanima koji su deo SP te momente učinili zaista nezaboravnim. Većina dece se bira nasumično, putem online takmičenja u znanju i crtanju. Često se dešavalo da su mališani bili skroz zaboravili na to da su ostavili svoja imena u nagradnoj igri kada je neko od sponzora kontaktirao sa njima i obavestio ih da su baš oni među srećnicima koji su osvojili put u Brazil. Deca potom dobiju šansu da putuju sa roditeljem ili pratiocem na Svetsko prvenstvo, gde im je obezbeđen besplatan smeštaj. Kada završe sa dužnostima vezanim za utakmice tog dana, klinci igraju fudbal na lokalnim turnirima i međusobno se druže.

FIFA – Inspiracija za ceo svet

FIFA program za mlade je deo pokreta koji raste i inspiriše buduće generacije da se bave sportom. U vreme kada vodeći fudbalski klubovi u Evropi krše propise finansijskog fer-pleja i kada se sport sve vrše komercijalizuje, pravo je osveženje videti ponovnu pojavu grassroots programa. McDonald’s i Coca-Cola doniraju sredstva lokalnim zajednicama koje imaju učesnike u ovom programu, i daju svoj doprinos na taj način. Posvećenost grassroot razvoju u današnje vreme ključno je u nadmetanju prilikom izbora domaćina velikih sportskih dešavanja. Kao deo predloga za organizaciju Olimpijskih igara u Londonu, lord Sebastijan Kou izjavio je da će moto Igara biti “žInspiracija za generacije”. Dodao je i da će “svaki od pojedinačnih nastupa sportista stvoriti simfoniju inspiracije, koja će potom izazvati trajnu promenu”.

fifa-worldČesto se raspravlja o dugoročnoj ekonomskoj koristi od organizovanja velikih međunarodnih sportskih događaja. Međutim, postoji i druga vrsta koristi, a to je pozitivan uticaj FIFA programa za mlade na mališane širom sveta. Jedna od skupljačica lopti u Brazilu Sindi Valim de Souza bila je oduševljena što je mogla da upozna svog idola Lionela Mesija pred meč Argentine i Bosne i Hercegovine. Pozdravila je i to što se u sportu u kom je sva pažnja do sada bila usmerena na muškarce fokus polako prebacuje i na žene, kao i na ulaganje u ženski fudbal. Drugi primer je šesnaestogodišnji Fabricio Diaz, koji jedva čeka da istrči na teren čuvenog stadiona Marakana, kao nosilac FIFA zastave na predstojećem finalu. Klint Dempsi, kapiten Amerike, i sam je mogao da se uveri u to koliko su deca uzbuđena što su deo ovog fudbalskog spektakla. Tokom prve nedelje u Brazilu na svom Tviter profilu je okačio sliku deteta koje je držalo njegovog saigrača za ruku tokom izlaska na teren, kako bi time podsetio ljubitelje fudbala na radost same igre.

Poslednjih nekoliko meseci FIFA se našla na udaru kritike. Kontroverze koje su pratile dodelu organizacije Svetskog prvenstva 2022. godine Kataru i pojedine odluke “žvečnog predsednika” FIFA Sepa Blatera bacile su senku i pokvarile uzbuđenje uoči šampionata u Brazilu. Zato je FIFA program za mlade ključan za globalni imidž ove organizacije. Ipak, čelnici FIFA ne bi trebalo da ovu inicijativu koriste kao neki jeftini marketinški trik, već kao odskočnu dasku za dugoročno ulaganje u nove generacije. Učesnicima se mora pružiti prilika da ostanu u igri i nakon što sudija odsvira kraj, kako bi nastavili da razvijaju liderske sposobnosti. Možda su ta deca na terenu buduće fudbalske zvezde, iako je verovatnije da će biti treneri i instruktori u nekim manjim klubovima širom sveta. Premda se ovi divni mališani svega nekoliko trenutaka nađu u centru pažnje, oni su oličenje sporta i njegove budućnosti.