Donate Now

10 saveta kako da motivišete dete da krene da vežba

by , 17th Apr 2015

Neka deca jednostavno nisu za sport, ali to ne bi trebalo da znači da moraju biti zalepljena za krevet.

Stručnjaci kažu da neka vrsta kreativnog dečjeg fitnesa, prilagođenog uzrastu deteta, koji je istovremeno i lak i zabavan, znatno pomaže deci da zavole sport. Pomozite svom sinu ili svojoj ćerki da otkrije prednosti i radosti fizičke aktivnosti prateći ovih 10 saveta.

Savet #1: Razmišljajte van okvira terena za igru

Nije svakome privlačno da učestvuje u grupnim sportovima kao, recimo, u fudbalu ili košarci. Potražite druge aktivnosti u kojima će vaše dete uživati – kao ples, penjanje, plivanje ili borilačke veštine. I najvažnije – imajte strpljenja. Može potrajati – biće puno pokušaja i grešaka pre nego što vaše dete pronađe pravi sport za sebe. Ali to je sasvim normalno.

kids-karate-martial-arts

Savet #2: Pridružite se i vi igri

Klinci vole kada se roditelji igraju sa njima. Pa tako pospešite dečju kondiciju praktikovanjem porodične šetnje. Hodajte ili vozite bicikl do škole zajedno. Poskakujte dok hodate. Ima milion načina – otkrijte onaj koji vam prija.

family-on-a-trekking-day-in-the-mountains

Savet #3: Ograničite vreme ispred TV ekrana, mobilnog telefona i kompjutera

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da deca ne dobijaju više od jednog do dva sata dnevno ispred ekrana, bez obzira da li je to gledanje televizije, surfovanje internetom ili igranje video-igara. Ali mnoga deca provode četiri ili više sati dnevno ispred ekrana. Zato ohrabrite decu da se posvete aktivnijim alternativama ovim pasivnim zabavama, kao što su, na primer, poseta nekog lokalnog igrališta, šetnja sa psom ili igra tagovanja („pogodi ko sam“).

Da biste održali kontrolu i na daljinu, uklonite televizore iz spavaće sobe i prebacite računare u zajednički prostor, gde ih možete nadzirati. Ako imate tinejdžere, postavite ograničenja i drugim aktivnostima, kao što je dopisivanje telefonom na socijalnim mrežama ili SMS poruke.

two-young-girls-running-with-golden-retriever-in-park

Savet #4: Budite im uzor

Ako i sami vegetirate ispred TV-a svaku noć, sa daljinskim u jednoj ruci i kesicom čipsa u drugoj, vi se ne pridržavate onoga što savetujete. Shodno tome, vaša deca verovatno neće poštovati ograničenja koja ste postavili na njihovo vreme provedeno ispred ekrana. Dakle, proverite svoje ponašanje i služite im kao uzor uključivanjem fizičke aktivnosti u svoj svakodnevni život. Kad god je moguće – hodajte umesto da vozite. Popnite se uz stepenice umesto da čekate lift. Redovno učestvujte u aktivnostima u kojima uživate i vaša deca će videti i čuti koliko vi volite i uživate to da radite.

family-of-tennis-players-at-the-court-next-to-the-net

Savet #5: Dajte im pozitivan fidbek – pohvalite ih za urađeno

Pohvalite dete zato što je usavršilo taj „stoj na rukama” ili zato što se setilo kako da „pumpa” nožicama dok je na ljuljaškama, da može da se ljulja visoko ka nebu. Nekoordinirana deca i deca koja nemaju atletsku građu treba da čuju ohrabrenje za postizanje čak i malih ciljeva, kao što su hodanje ili vozanje biciklom malo dalje nego prošli put. Zapamtite, samopouzdanje kod deteta bolje se gradi sagledavanjem i priznanjem njegovog napora, sa istovremenim ohrabrenjem da se dete trudi da bude sve bolje i bolje, nego pomaganjem da se određena aktivnost odradi.

Deca koji nisu prirodne atletske građe mogu biti svesna svojih fizičkih veština ili nedostatka njih. Oni takođe mogu da se plaše i neuspeha u javnosti, javnog blama ili zadirkivanja. A možda je dete samo fizički oprezno. Ovoj deci je potrebna sva podrška i navijanje koje možete ponuditi. Negativne komentare treba kompletno isključiti jer od njih nema koristi i samo će poslužiti da se vaše dete oseća loše.

little-girl-in-swimming-pool-summer-outdoor

 Savet #6: Pozovite njihove prijatelje

Deca vole da se druže sa svojim vršnjacima, pa tako pozovite drugara da zajedno obave jednu vožnju biciklom, ponudite im da ih odvezete na klizalište ili na bazen. Mala deca vole da idu na igralište sa prijateljima jer uživaju da se penju, da se igraju žmurke, da trče, da se ljuljaju, da se spuštaju kroz tobogan i sl. Ako vaše dete više voli da igra neki grupni sport sa drugarom, onda ih prijavite u neki klub. Samo se pobrinite da fokus bude na tome da se razvija zabava i igra, a ne konkurencija i osvajanje nekog trofeja, jer to može da obori entuzijazam vašeg deteta za nekim sportom.

portrait-of-three-little-cyclists-riding-their-bikes

Savet #7: Koristite vežbe kao nagradu

Prisiljavanje deteta da ide napolje i igra se može vam se vratiti kao bumerang i povećati ozlojeđenost i otpor. Vežba nikada ne treba da služi kao kazna. Ne prisiljavajte svoje dete da uradi nekoliko sklekova ili nekoliko kolutova kao kaznu. Umesto toga pokušajte da iskoristite fizičku aktivnost kao nagradu. Vaše dete će biti presrećno što može da odigra jednu partiju fudbala sa drugarima ako mu je to šansa da se malo odmori od domaćeg zadatka.

son-playing-ball-in-the-park

Savet #8: Uspostavite redovno rutinu

Uverite se da je dečji fitnes uključen u raspored porodice na isti način kao i škola, rad, kupovina, kućni poslovi, porodična okupljanja, rođendani… Tako dodajte i dane za igru i vežbe u vaš kalendar aktivnosti. Verovatno ćete se vi i vaše dete više pridržavati vežbanja ako ga ugradite u svoj život na rutinskoj osnovi. Tako će vaše dete početi da očekuje (i prihvata) da u subotu ujutro započnete dan vožnjom bicikla i da nekoliko noći nedeljno idete u porodične šetnje kroz komšiluk.

little-girl-streching-on-a-ball-in-a-gym

Savet #9: Ne odstupajte od svoje pozicije – budite dosledni

Da li je idenje u školu, pranje zuba ili nošenje pojasa u automobilu predmet rasprave u vašem domu? Nije, jer to su sve one aktivnosti koje promovišu zdravlje, bezbednost i dobrobit vašeg deteta. Isti princip treba primeniti i na dečji fitnes. To nije neka mozgalica – redovne vežbe su dobre za mentalno i psihičko zdravlje pojedinca. Zauzmite čvrst stav i ne dozvolite detetu da se izvuče. Dajte mu argumete protiv igranja video-igrica i za igranje fudbala, košarke i sl.

family-taking-dog-for-walk-in-countryside

Savet #10: Usadite mu ideju da je vežbanje „in”

Neka deca zaista reaguju na koncept da je nešto moderno, kul i zato su voljna da to urade. Možda vaše dete želi da udara kao Brus Li, da barata teniskim reketom kao Novak Đoković ili da daje golove kao Leo Mesi. Starija deca, naročito, imaju svoje sportske heroje i znaju da se „svađaju” šta je kul a šta nije. Prepoznajte tog idola kod njih i omogućite im da ostvare svoje snove. Ako je željena aktivnost bezbedna i ohrabruje vaše dete da ostane u formi, onda dozvolite vašem mališanu da se zanima za ono što ga čini srećnim i što je „in” za njega/nju.

kids-playing-basketball-with-a-ball-up-in-sky

Izvor: webmd.com

No comments

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Cookie Policy

    Our website uses cookies to improve your experience.

    AcceptRead More