Novak Đoković Fondacija priređuje četvrti Panel programa „Putem šampiona“ pod naslovom „Talenat u sportu – istina ili mit?“

by , Objavljeno 21. окт 2022.

Važnost prepoznavanja i procenjivanja univerzalnog talenta kod dece i dalji stručni pristup u njihovom sportskom i ličnom razvoju i vaspitanju kao jedna od „večitih tema“ vezanih za sport – koju će u okviru narednog Panela „Putem šampiona“ razmatrati stručno priznati učesnici iz više referentnih profesija – Prof. dr Ranko Rajović, Marin Sedlaček i Viktor Troicki; šta je to što je najvažnije što roditelji i treneri treba da nauče iz godina stručne analize o korelaciji „talenta“ i rada; i koji su dodatni izazovi koji se poslednjih godina pojavljuju u ovoj oblasti – na Panelu u Teniskom centru „Novak“ u Beogradu 26. oktobra od 18 časova

Beograd 21. oktobar 2022. Posle tri odlično primljena i posećena javna događaja posvećenih ulozi autoriteta u sportu i radu sa roditeljima mladih sportista – čiji su učesnici bili Novak Đoković, Dejan Savić, Željko Obradović, Sonja Vasić, Prof. dr Ljubica Bačanac i Prof. dr Miljan Grbović – Novak Đoković Fondacija najavljuje održavanje četvrtog Panela programa „Putem šampiona“ pod naslovom „Talenat u sportu – istina ili mit?“ dana 26. oktobra od 18:00 časova u Teniskom centru „Novak“ u Beogradu.

Večita tema kojom se sa podjednako interesovanja i strasti bave pratioci sporta, roditelji dece-sportista i najveći stručnjaci iz njegovih brojnih grana i raznih naučnih disciplina – od posebnog je značaja za sve u teoretskom – a naročito praktičnom smislu. Iz tog razloga će učesnici ovog panela razmatrati proces i važnost prepoznavanja i procenjivanja univerzalnog talenta kod dece – i dalji stručni pristup u njihovom sportskom i ličnom razvoju i vaspitanju – sa posebnim osvrtom na uloge roditelja i trenera u odnosima i radu sa decom. Kako uslovi u kojima deca danas odrastaju predstavljaju dodatni izazov za njihovo bavljenje sportom usled sve ređe fizičke aktivnosti – što loše utiče na njihovu osnovnu motoriku – prepoznavanje njihovih mogućnosti time čini bavljenje ovom oblašću dodatno kompleksnom i zahtevnom za stručnjake, ali i porodice.

„Ne možemo odgajati sportiste u svili…; niko ko je bogat – nije postao dobar igrač“, reči su čuvenog teniskog asa i trenera Nikole Pilića, koje se potvrđuju iz generacije u generaciju – i otvaraju prostor za niz zanimljivih komentara i stručnih ocena koje će obeležiti ovaj Panel.

Četvrti Panel „Putem šampiona“ u ulozi govornika predstaviće Prof. dr Ranka Rajovića – specijalistu interne medicine, magistra neurofiziologije i doktora sportskih nauka – ujedno i saradnika UNICEF-a za ranu edukaciju; Marina Sedlačeka – poznatog košarkaškog trenera, analitičara i NBA skauta; i Viktora Troickog – aktuelnog Dejvis Kup selektora Srbije, osvajača istog trofeja sa reprezentacijom Srbije i više ATP titula –  i Glavnog trenera Teniskog centra „Novak“ iz Beograda. Moderator događaja će biti Ana Jovanović, autorka programa „Putem šampiona“ posvećenog pružanju pomoći roditeljima i trenerima budućih sportista sa ciljem njihovog osnaživanja u ovoj posebno zahtevnoj ulozi kroz programe edukacije i šire podrške.

Prisutna publika će imati mogućnost da govornicima na sceni postavi pitanja i učestvuje u živoj i otvorenoj diskusiji, dok će ovaj događaj takođe biti prenošen uživo putem YouTube kanala Novak Đoković Fondacije, odnosno, posebnog linka namenjenom panelu. Zvanični partneri programa su Lacoste Fondacija i UEFA Foundation for Children.

„Ponosni smo na činjenicu da – posle dva izuzetno praktična i korisna panela za naše polaznike i zainteresovanu publiku – nastavljamo da se ambiciozno i na najvišem stručnom nivou bavimo novim temama od izuzetne važnosti za stasavanje i razvoj mladih sportista u buduće sportske asove – ali još važnije – zdrave, stabilne, voljene i osvešćene članove našeg društva, bez obzira da li se njime dalje bavili ili ne. Verovanje da dete poseduje talenat koji bi njegov uspeh u sportu činio bržim ili izvesnijim jedna je od najvećih „sivih zona“ u naukama koje se bave sportom, u čemu je često pravo stanje podjednako daleko – i od istine, i od mita. Pravilno, stručno izučavanje i procena tog aspekta je tek sam početak priče – jer su fizičke predispozicije i sticanje i sprovođenje radnih navika faktori koji zaokružuju prikaz potencijala jednog deteta kao budućeg uspešnog sportiste. Nažalost, u želji da se projektuje uspeh i sve što on deklarativno podrazumeva – često se prioritizuje nešto što pruža tek privid takozvanog „talenta“ nad stručnim pristupom, što stvara nerealna očekivanja i značajno remeti odnose među decom, roditeljima, trenerima i stručnjacima – neretko rezultirajući u raznim lošim ishodima. U želji da argumentovano demistifikujemo takve pojave i pogrešna shvatanja i pomognemo svima da prepoznaju prave vrednosti i vodilje po kojima bi trebalo da oblikuju svoju ulogu u tom delikatnom procesu, sa velikim zadovoljstvom pozdravljamo doprinos naših izuzetnih panelista – jer svako od njih predstavlja pravi primer sadejstva naučnog, analitičkog, empirijskog i praktičnog u konačnom uspehu deteta kao sportiste i mladog, srećnog i samouverenog čoveka!“ ističe Ana Jovanović, autorka i direktorka programa„Putem šampiona“ u pozivu za prisustvovanje i praćenje ovog Panela.

Za praćenje Panela putem YouTube kanala Fondacije, kliknite na: https://www.youtube.com/channel/UCct0fYzmhWCzT4JLtMN3v5w?app=desktop

Četvrti Panel programa „Putem šampiona“ – „Talenat u sportu – istina ili mit“ – biće održan 26. oktobra sa početkom u 18:00 časova u Teniskom centru „Novak“ u Beogradu.

Oznake:

• rut.zlobec@guest.arnes.si' Rut Zlobec каже:

Poštovani,
    želim da sa vama podelim informaciju o nedavno izašloj izuzetnoj knjizi Kako postati dobar sportista, koju je napisao i poklonio mi Nebojša Simin (nešto o autoru: https://sakura.aiki.rs/simin.html). Oduševio me je holistički pristup sportistima, sportu, zapravo životu, pa bi mogla imati i naslov Kako postati dobar čovek, trener, učitelj, roditelj … Od srca bih je preporučila svima koji se bave sportom, obrazovanjem … Izvinite zbog jezičkih grešaka, u Srbiji radim kao nastavnica slovenačkog jezika. Želim vam divna iskustva na panelu i srdačno vas pozdravljam. Tu je adresa autora knjige: nebojsa.simin@gmail.com

• NDFAdmin каже:

Draga Rut,

Hvala Vam na preporuci i podršci koju ste nam pružili u poslednje vreme. Izuzetno nam je drago što je Fondacija prošlog meseca realizovala aktivnosti u Vašoj divnoj Sloveniji!

• ivan.jotic@gmail.com' Ivan каже:

Poštovanje. Da li ulaz na panel slobodan?

• NDFAdmin каже:

Poštovani Ivane,

Praćenje panela putem našeg YouTube kanala večeras biće besplatno. Ovoga puta neće biti zvanica na samoj lokaciji kao što je to bio slučaj prethodni put. Radujemo se interesantnoj diskusiji sa našim panelistima danas, pratite nas!

Srdačan pozdrav,
      Novak Đoković Fondacija