Novak Đoković Fondacija uz podršku Generalijeve inicijative, The Human Safety Net, otvorila prvi Centar za roditelje u Kovačici

by , Objavljeno 30. сеп 2021.

U saradnji sa svojim partnerima The Human Safety Net-om, globalnom inicijativom Generali osiguranja Srbija, Fondacija je najavila otvaranje 15 Centara za roditelje širom Srbije u kojima će se održavati radionice programa „Podrška, NE perfekcija“.

U okviru programa „Podrška, NE perfekcija“ (PNP) Novak Đoković Fondacija danas je u Kovačici otvorila prvi Centar za roditelje pri Predškolskoj ustanovi „Kolibri“. Centri za roditelje predstavljaju jedinstven projekat koji se na teritoriji Republike Srbije realizuje po prvi put, a nastao je sa ciljem da se polaznici programa PNP dodatno osnaže kako bi se što bolje starali o svojoj deci. Sredstva su obezbeđena od strane projekta „Proširi uticaj“ – inovativne višegodišnje strategije The Human Safety Net-a, globalne inicijative Generali Grupe, koja za cilj ima širenje društvenog uticaja na najugroženije porodice i ambiciozne preduzetnike. Do kraja ove godine biće otvoreno 10 centara – i to u Pančevu, Šapcu, Vladimircima, Baču, Jagodini, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Novom Sadu i Užicu, dok će se u 2022. otvoriti još 5 centara.

Sve se može odložiti, osim ljubavi koju pružate detetu – prvi Centar za roditelje otvoren je u Kovačici.

Program „Podrška, NE perfekcija“ je osmišljen od strane stručnog tima Novak Đoković Fondacije. Čini ga 10 radionica koje vode obučeni facilitatori i prvenstveno ima za cilj da roditeljima i starateljima dece uzrasta do 6 godina pruži mogućnost da steknu nova znanja i veštine i stvore međusobnu mrežu podrške. Centri za roditelje predstavljaće važan resurs svim roditeljima, starateljima i stručnom kadru iz lokalnih sredina. Njima će na raspolaganju biti udoban, kreativan i prijatan ambijent u kome će imati priliku da podele iskustva i izazove sa kojima se svakodnevno susreću, a koji su od izuzetnog značaja za njih i njihovu decu.

Na otvaranju, prisutnima su se obratile nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije Maja Kremić, Gorana Rašić ispred Generali osiguranja Srbija i The Human Safety Net-a, programska menadžerka Novak Đoković Fondacije Smiljana Grujić, kao i Nataša Kostić, ovlašćeno lice Predškolske ustanove „Kolibri“.

„Srećni smo i zadovoljni što, uz nesebičnu podršku naših dugogodišnjih partnera, nastavljamo da osnažujemo roditelje i staratelje u najvažnijoj i najzahtevnijoj životnoj ulozi. U skladu sa ličnim stavovima naših osnivača, smatramo da je porodica osnov svakog zdravog društva i zajednice i radujemo se novim licima, pričama i prijateljstvima koje će radionice u novonastalim Centrima izroditi,“ izjavila je ovim povodom Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

Marko Kovačević, Maja Kremić i Smiljana Grujić sa sobom su u Fondaciju poneli suvenire i trofeje koji će ih sećati na otvaranje Centra za roditelje u Kovačici.

Planirano je da program „Podrška, NE perfekcija” tokom 2021. i 2022. godine obuhvati još 2200 roditelja i skoro 4400 dece, uz blisku saradnju sa državnom i lokalnom upravom.

„Naša Fondacija od 2017. godine uspešno implementira program „Podrška, NE perfekcija“ koji je pomogao velikom broju porodica širom Srbije. Naše radionice – čiji je rezultat i otvaranje Centara poput ovog u Kovačici danas, odlikuje iskrenost, toplina, uvažavanje i—verovatno ključna reč u čitavoj ovoj priči—podrška. Centri će od ove jeseni pokrenuti novi ciklus radionica programa, kroz koje je do sada prošlo 2000 roditelja i staratelja iz 24 mesta širom Srbije,“ istakla je Smiljana Grujić, glavna programska menadžerka Novak Đoković Fondacije.

Mališani čiji će roditelji i staratelji pohađati radionice u okviru novog Centra priredili su pravi mali spektakl za sve prisutne.

Srećni smo što kroz Generalijevu inicijativu, The Human Safety Net, imamo mogućnost da podržimo program „Podrška, NE perfekcija” našeg partnera Novak Đoković Fondacije. U narednom periodu, zahvaljujući dodatnim sredstvima koje je naša inicijativa obezbedila, zajedno sa našim partnerom i uz podršku lokalnih samouprava, otvorićemo Centre za roditelje u 15 gradova u Srbiji. Tako ćemo roditeljima moći da pružimo još bolju podršku u obavljanju važnog životnog zadatka, a deci srećnije odrastanje i jednake šanse za bolju budućnost, dodala je Gorana Rašić, članica Izvršnog odbora kompanije Generali Osiguranje Srbija.

Ovi mališani su sve razveselili i raznežili, da su svima srca kucala kao jednom malom kolibriju! Novi centri za roditelje biće ispunjeni ljubavlju, pažnjom i razumevanjem.

„Zahvalni smo Novak Đoković Fondaciji, Generali Osiguranju Srbija i The Human Safety Net-u što su prepoznali našu multinacionalnu sredinu gde se prepliću mišljenja, tradicija i običaji, kao i odnos prema vaspitanju dece. Iz ugla moje profesije, radionice sa roditeljima uticale su da na život i odnos prema deci gledam potpuno drugačije, da se stavim u ulogu deteta i ispratim njegove potrebe, osećanja i dušu. Razmenom iskustava i ideja, zajedno sa našom decom činimo svet boljim,“ zaključila je Nataša Kostić, ovlašćeno lice PU Kolibri i facilitatorka programa PNP.