Nastavak programa „Azbuka dobrih navika“: Naše bašte ponovo rastu

by , Objavljeno 21. апр 2021.

Kako raste grašak? Zašto treba čupati korov? Kako gliste pomažu biljkama? Zahvaljujući našem programu „Azbuka dobrih navika“ deca u vrtićima uče odgovore na ova i mnoga druga pitanja vezana za očuvanje prirode i rast voća i povrća.

Bašte za decu kriju potpuno novi svet pun otkrića i kreativnosti. Sađenje semena i praćenje njegovog rasta, obrada zemlje i ubiranje plodova su sve aktivnosti u kojima dete može učestvovati i time steći neke nove veštine. Na taj način deca od malih nogu uče da poštuju i brinu o prirodi i svom okruženju i lakše usvajaju zdrave navike u ishrani, jer razumeju kako nastaje voće i povrće, kao i koje su njihove koristi.

Imajući u vidu važnost kvaliteta ishrane dece u ranim godinama, Fondacija Novak Đoković je u saradnji sa stručnjacima i nutricionistima, kreirala program “Azbuka dobrih navika” sa ciljem pružanja podrške ranom razvoju deteta, kroz rad na usvajanju novih znanja o prirodi i prirodnim procesima, kao i zdravih navika u ishrani.

Ključan deo programa je uspostavljanje i održavanje bašti u vrtićima širom Srbije zajedno sa vaspitačima i našim mališanima. Luk, tikvice, jagode, spanać, krompir su samo neke od zdravih namirnica koja deca uzgajaju uz pomoć vaspitača i u čijim plodovima posle zajedno uživaju.

Do sada smo uspostavili naše bašte za decu u 7 vrtića u Beogradu, Svilajncu, Ubu, Jagodini i Pećincima.

U okviru programa “Azbuka dobrih navika” organizujemo i posebne obuke za vaspitače za rad sa decom u baštama, kako bi ih na što interaktivniji način uveli u taj novi svet, a i preneli svoje znanje ostalim kolegama i saradnicima. Na taj način obezbeđujemo održivost našeg programa i gradimo zajednicu koja neguje zdrave navike u ishrani.

Nažalost, pandemija korona virusa je određeni period sprečila dalji razvoj programa, ali naš tim je uz podršku partnera “Serbia Organica” nastavio da prilagođava rad svim novim izazovima. Obnovili smo sadnice i pripremili se za novi ciklus obuka za vaspitače.

Zahvaljujući Delimano Grow, brendu kompanije Studio Moderna, naše bašte postaće prave male dečije laboratorije! Žardinjere i saksije će pomoći u prvim mesecima razvoja mladih biljaka, a plastenici produžiti sezonu baštenskih radova i omogućiti deci da duže uživaju napolju.

Deca su ponovo uzele kantice i grabuljice u ruke, a zelena salata, jagode i luk već klijaju. Bašte se uspostavljaju prema principima organske proizvodnje, tako da se plodovi na kraju koriste u okviru obroka u vrtiću, sa ciljem da deci prikažemo na koji način su priroda i ishrana povezani.

Deca od malih nogu uče da poštuju i brinu o prirodi i svom okruženju i lakše usvajaju zdrave navike u ishrani, jer razumeju kako nastaje voće i povrće, kao i koje su njihove koristi.

Jedva čekamo da vam pokažemo kako će deca i vaspitači uživati u baštama kada svo voće, povrće i začinsko bilje bude izraslo. Ukoliko želite da podržite uspostavljanje bašti i u drugim vrtićima širom Srbije, možete nam se pridružiti putem ovog linka.