Svetski dan pozorišta: “Boško Buha” sve bliži novom ruhu

by , Objavljeno 27. мар 2015.

Na današnji dan, obeležava se Svetski dan pozorišta kako bi se javnost informisala o značaju pozorišne kulture. Koji je značaj pozorišta u odrastanju naših najmlađih? Da li, i koliko često, decu treba voditi na pozorišne predstave?

Ovo su samo neka od pitanja kojima se Fondacija bavila i na koje pokušava da skrene pažnju.  Moderno vreme nam je donelo i modernu tehnologiju koja umnogome odstupa od tradicionalnih vrednosti. Naime, ranije je odlazak u pozorište bio običaj, a porodica se zbližavala tako što su svi zajedno išli da gledaju dobre pozorišne predstave. Kako bismo vratili taj pomalo izgubljeni duh pozorišta među naše mališane i dočarali im značaj odrastanja uz predstave poput Crvenkape, Snežane i sedam patuljaka, Male sirene, Fondacija „Novak Đoković“ se priključila akciji rekonstrukcije dečjeg pozorišta „Boško Buha“.

Da podsetimo, Fondacija „Novak Đoković“ je krajem avgusta, prošle godine, donirala osam miliona dinara za rekonstrukciju najstarijeg i najvećeg dečjeg pozorišta u regionu. „Boško Buha“ dočekaće novu sezonu sa novim sedištima, binom i scenskim zavesama, koje će biti urađene po svim pravilima o bezbednosti dece. Obezbeđeno je 126 stolica za salu, zavese koje odvajaju gledalište od scene, komplet scenskih zavesa od negorivog materijala i novi pod…

Kako nam je želja da pozorište što pre zablista u svom novom sjaju, tim Fondacije je ovih dana posetio pozorište i razgovarao sa v.d direktora, Miloradom Mandićem. Prema njegovim rečima kraj radova očekuje se u oktobru, kada će mališani moći da uživaju u novom ambijentu pozorišta „Boško Buha“.

Takođe, na današnji dan, 27. marta, obeležava se Svetski dan pozorišta, kako bi se javnost informisala o značaju pozorišne kulture. Pozorišta su mesta na kojima deca stiču dragocena iskustva i koja doprinose da dečja znanja i usmerenja budu bolji. Dečja pozorišta omogućavaju deci da uče o nekom drugačijem svetu koji ih okružuje, da maštaju, sanjare i da prošire polje svoje igre. Odlaskom u pozorište, deca će otkriti najrazličitije junake, upiti njihove poruke i priče, steći jedno novo iskustvo iz kojeg mogu izvući korisne pouke.

Kako publika ne bi čekala oktobar i početak nove sezone u pozorištu „Boško Buha“, glumci vredno rade na pripremi novih predstava. Mi smo ih posetili na jednoj od proba, koja se održala u Kulturnom centru Vuk Karadžić.

Nadamo se da će mališani uživati, kako u pozorištu „Boško Buha“, tako i u drugim dečjim pozorištima, koja nude široke repertoare za najmlađe, i da će svaki dan biti jednako važan za sam značaj pozorišta.

Fondacija „Novak Đoković“ učinila je sve da najmlađa publika dobije pozorište kakvo zaslužuje. Cilj nam je bio da učinimo ambijent što prijatnijim, ali i da se ispoštuju svi bezbednosni propisi i najviši standard kvaliteta opreme i radova.