Prva „Drugarijada“ okupila preko 50 mališana iz Srbije na Kopaoniku

by , Objavljeno 4. окт 2013.

Kamp prijateljstva pod nazivom „Drugarijada“ okupio je na Kopaoniku preko 50 mališana, učenika mešovitih odeljenja nižih razreda iz tri seoske osnovneškole, iz opština Knić, Ljig i Raška. Fondacija „Novak Đoković“ je priredila ovaj događaj, sa željom da pruži priliku deci da se tokom četiri dana upoznaju,druže, ovladaju novim veštinama, zajedno igraju, stvaraju, uče jedni od drugih i jedni sa drugima, kroz niz zabavnih, kreativnih radionica i aktivnosti.

Po dolasku u hotel „Konaci“, gde su smešteni tokom boravka na Kopaoniku, dečaci i devojčice su učestvovali u radionici gde su se jedni drugima predstavljali nazanimljive načine. Svako je dobio svog „tajnog drugara“, napravili su bedževe sa ličnim imenima i upoznavali se sa ekosistemom ove planine.

Sunce i lepo vreme je mališanima omogućilo da u potpunosti danas izvedu brojne igre na spoljašnjim terenima ispred hotela – „Između dve vatre“, kao i druge zanimacije,radionice, plesne igre, dok će do kraja druženja u nedelju napraviti i zajedničko umetničko delo – Drvo drugarstva. Večeri su „rezervisane“ za revije frizura, šešira i maski,druženja…

Tokom Drugarijade (3-6. oktobar) promoviše se drugarstvo, fer-plej, razumevanje i prihvatanje različitosti, zdrava ishrana, ali se jača timski duh i razvija ekološka svest.

Jedini način da imaš dobrog druga, jeste da budeš dobar drug – kaže jedna lepa kineska narodna izreka.

Kopaonik je simbolično izabran kao mesto prve Drugarijade jer je tu Novak Đoković odrastao i naučio svoje prve teniske korake sa Jelenom Genčić. Na ovu planinu u Srbiji se uvek rado vraća, tu je počeo da sanja svoj najveći san, i zbog svega toga je izrazio želju da se baš na ovom mestu održi prva Drugarijada. Fondacija „Novak Đoković“ je želela da osnaži i drugu decu da sanjaju, poput Novaka.

Drugarijadu su podržali i: kompanija Bambi, Lasta, MK Mountain Resort, Next, Lavirint, TG Commerce, Delhaise, Rosa, uz saradnike: Centar za interaktivnu pedagogiju CIP i Mladih izviđača Srbije

Oznake: