Zajednička podrška naše Fondacije i kompanije Avast COVID bolnici KBC Zvezdara

by , Objavljeno 13. Jan 2021.

Naš tim nastavlja da kontinuirano pomaže zdravstvenom sistemu Republike Srbije u borbi protiv COVID-19. Ovog puta, udruženim snagama sa kompanijom Avast donirali smo neophodnu medicinsku opremu za kiseoničnu terapiju COVID bolnici KBC Zvezdara u Beogradu, koja je tokom 2020.godine zbrinula čak 4800 pacijenata.

Budući da je epidemiološka situacija, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona i dalje nestabilna, Novak Đoković Fondacija posvećeno prati stanje na terenu, osluškuje potrebe zdravstvenih radnika i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja se trudi da brzo reaguje i pruži pomoć tamo gde je najpotrebnija. Našu inicijativu su prepoznali mnogi partneri i velikodušni pojedinci, a među njima je i IT kompanija Avast koja posluje na globalnom tržištu.

Naša Fondacija i kompanija Avast donirale su 118 protokomera sa ovlaživačima vazduha za kiseoničnu terapiju vrednosti skoro 2.552.000 dinara KBC-u Zvezdara u Beogradu.

U želji da pomogne što većem broju zemalja tokom ove svetske zdravstvene krize i da podrži humanitarni duh svojih zaposlenih, Avast je u saradnji sa Via Fondacijom dodatno razvio svoj sektor za korporativnu društvenu odgovornost. Naime, zaposleni ove kompanije imaju priliku da doniraju humanitarnim organizacijama po svom izboru, a Avast na svaku njihovu donaciju donira još petostruki iznos. Zahvaljujući ovom programu i tome što su zaposleni Avast-a prepoznali značaj naše podrške zdravstvenim ustanovama u Srbiji, njihova kompanija se pridružila našoj inicijativi i zajedno smo donirali 118 protokomera sa ovlaživačima vazduha za kiseoničnu terapiju vrednosti skoro 2.552.000 dinara COVID bolnici KBC Zvezdara u Beogradu.

“Nama je jako važno da pomognemo našim zdravstvenim radnicima u njihovim kontinuiranim naporima da trenutnu tešku situaciju promene na bolje, i srećni smo što je uz nas kompanija Avast koja takođe prepoznaje da su solidarnost i zajedništvo presudni u ovakvoj situaciji. Nadamo se da će njihova akcija poslužiti kao dobar primer korporativne društvene odgovornosti i ostalim kompanijama u regionu.” – rekla je nacionalna direktorka Fondacije, Maja Kremić, prilikom uručenja donacije.

Budući da je KBC Zvezdara od novembra 2020.godine po treći put u potpunosti COVID bolnica za teritoriju Beograda koji se u prethodnom periodu pokazao kao najveće žarište, zdravstveni radnici ove ustanove su posebno na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije. Samo u ovom talasu su primili oko 2700 pacijenata, što rezultira velikom potrebom u vidu razne medicinske opreme. Naš tim je zajedno sa njihovim lekarima ustanovio da su između ostalog najpotrebniji protokomeri sa ovlaživačima vazduha za zid i za bocu. U pitanju su uređaji koji služe za regulisanje i kontrolu pritiska i protoka kiseonika kod kiseonične terapije pacijenata, prilikom koje se i ovlažuje kiseonik koji pacijenti udišu.

“Ogroman broj pacijenata koji je naša ustanova zbrinula je zahtevao i ogromnu potrošnju kiseonika – dnevno se trošilo kiseonika kao u redovnom radu za 6 meseci. Ove činjenice govore koliko je značajna donacija reducira i protokomera za kiseoničku terapiju Novak Đoković Fondacije. Zahvalni smo im što su prepoznali značaj KBC Zvezdara i borbu naših medicinskih radnika tokom epidemije i donirali medicinsku opremu koja će olakšati brigu o pacijentima ne samo tokom epidemije već i kada se vratimo u redovan režim rada.” – istakao je vd direktor KBC Zvezdara Prof.dr Petar Svorcan.

KBC Zvezdara u Beogradu je tokom 2020.godine zbrinula čak 4800 pacijenata.

Takođe, nedavno je naš tim u sklopu projekta “Budućnost. Na vreme.” kao novogodišnji poklon za mališane koji se leče u Bolnici za pedijatriju “Dr Olga Popović-Dedijer” pri KBC-u Zvezdara, opremio prostorije za edukaciju i zabavu tokom njihovog boravka u toj ustanovi. U okviru ove donacije, Fondacija je podigla nivo kvaliteta provođenja slobodnog vremena i edukacije dece koja se nalaze na lečenju i u Univerzitetskoj dečijoj klinici “Tiršova” i Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”.

Protokomeri sa ovlaživačima vazduha su uređaji koji služe za regulisanje i kontrolu pritiska i protoka kiseonika kod kiseonične terapije pacijenata, prilikom koje se i ovlažuje kiseonik koji pacijenti udišu.