Novak donirao 5.500.000 dinara za dečji vrt iz snova u školi “Anton Skala”

by , Objavljeno 6. феб 2013.

NAJBOLJI teniser sveta danas je potpisao ugovor o donaciji humanitarne fondacije “Novak Đoković” u iznosu od 50.000 evra za rekonstrukciju dvorišta osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju “Anton Skala” u Beogradu.

To je samo početak brojnih aktivnosti koje Novakova fondacija pokreće ove godine u Srbiji, a sve u cilju unapređenja ranog razvoja dece i obezbeđivanja boljeg, lepšeg i zdravijeg detinjstva za buduće generacije.

“Donacija će omogućiti deci da se radosno igraju i uče u boljem okruženju”, rekao je Novak, koji je u društvu direktora škole za decu ometenu u razvoju, Igora Raičevića, i nastavnog osoblja, obišao dvorište, upoznao se i družio sa klincima i klincezama.

“Ideja iza realizacije projekta za dvorište škole “Anton Skala” je da deci omogućimo da se igraju u parku sa svojim drugarima, u bezbednom okruženju. Do sada to nisu mogli jer je dvorište bilo zapušteno, a nije bilo sredstava da se projekat realizuje. Uz našu pomoć već na proleće deca će moći da uživaju i druže se, ne samo sa drugarima iz škole, već i sa ostalom decom iz kraja”

, rekao je Novak.

antonskala_02

Direktor škole nije krio zadovoljstvo što će projekat koji je 2008. Godine osvojio prvo mesto u Pekingu na svetskom takmičenje pod pokroviteljstvom UNESCO postati realnost.
Pomoć Novaka Đokovića u relizaciji ovog projekta je nešto što je učenike, njihove roditelje i sve u školi iskreno oduševilo.

“Deca u školi, ali i van nje, prosto obožavaju Novaka i svi smo neizmerno zahvalni na pomoći da realizujemo ovaj projekat i pružimo deci prostor kakav zaslužuju. Obzirom da Novak svojim ponašanjem na terenu i van njega predstavlja uzor mladim generacijama, mislimo da će poruka jednog ovakvog prostora biti najznačajnija stvar u svemu: “Da su sva deca ista, da ne postoje deca sa posebnim potrebama već su samo različiti nacini ostvarivanja tih potreba i da često mi stariji treba da učimo na primeru dece kako se uspostavlja komunikacija”,

ističe Raičević.

antonskala_061

Direktorka fondacije Jelena Ristić izrazila je nadu da današnja donacija neće biti usamljena već da će pokrenuti I druge ljude I kompanije u našoj zemlji da pomognu obnove škole.

“Ovim divnim mališanima škola pruža uslove da rastu I napreduju I više puta sam bila svedok koliko se nastavnici I celo osoblje škole trude da im ulepšaju svaki trenutak. Ali postoje stvari koje su mimo njihove moći. Jer, ako deca ne smeju slobodno da se kreću po dvorištu jer otpada fasada treba svi zajedno da se zapitamo da li je to u redu I da li možemo d aim oružimo I bezbedan boravak u školi”,

rekla je Jelena Ristić.

Novac će biti upotrebljen za nabavku mini pič terena prekrivenog bezbednom gumenom podlogom četiri najsavremenija mini fitnes seta prilagođena školskoj deci, kao I drvene kućice – letnje učionice. U “novom” dvorištu nalaziće se niz sprava koje razvijaju motoričke i logičke sposobnosti mališana, ali i služe za igru i edukaciju, kao što su muzička zvona, velike šarene olovke, viseće terapeutske stolice, tanjiri i ležaljke. Pored toga, školi su poklonjene i nove košarkaške table sa obručima.