Fondacija Novak Đoković pokreće projekat “Školice života – zajedno za detinjstvo”

by , Objavljeno 9. апр 2013.

Direktorka Fondacije Novak Đoković Jelena Ristić posetiće Grad Kraljevo, kao i opštine Ljig, Knić i Raška (10.-12. april) u kojima Fondacija planira otvaranje Školica života – posebnog programa namenjenog poboljšanju uslova za odrastanje i obrazovanje mališana u našoj zemlji.

“Verujemo da će predstavnici lokalnih samouprava biti raspoloženi za saradnju. Mi smo sredstva od 17 miliona dinara već odvojili za projekat, a sada smo u fazi dogovora gde ćemo Školice otvarati. Izuzetno nam je značajna podrška lokalnih zajednica, kako zbog objekata koje treba prenameniti i adaptirati, tako i zbog činjenice da oni najbolje znaju gde su područja u kojima su deci nedostupni predškolski objekti, kao i koliko ima dece iz osetljivih grupa jer je ovaj projekat njima namenjen”

, izjavila je Jelena Ristić uoči posete.

Školice će pre svega biti mesta namenjena igranju i učenju dece uzrasta od 3- 6 godina, otvorene takođe i za roditelje, decu ranog školskog uzrasta i celu lokalnu zajednicu. Školice života biće smeštene u mestima u kojima nema vrtića i u kojima ponuda za decu nije adekvatna i dovoljna.

Kompletan program i pristup namenjen je boravku i igranju dece sa smetnjama u razvoju, kao i svoj drugoj deci iz osetljivih grupa. Školice života će biti mesta promociju zajedništva, učešća dece i roditelja i podrške ranom razvoju i učenju dece.

Fondacija će finansirati kompletno uređenje, opremanje objekata, kao i obuke vaspitača koji će raditi sa decom. U planu je adaptacija objekata, sređivanje igrališta, nabavka didaktičkog materijala i igračaka.

Projekat Školice života Fondacija realizuje uz stručnu podršku Centra za Interaktivnu pedagogiju.

Direktorka Fondacije Novak Đoković obićiće u četvrtak Biblioteku igračaka u Kragujevcu i uručiće igračke u vrednosti od sto hiljada dinara, kao poklon donaciju. Biblioteku je osnovala Obrazovna kulturna zajednica Roma – Romanipen iz Kragujevca.