Ambasada Države Katar u Beogradu donacijom podržala program „Azbuka dobrih navika“ Novak Đoković Fondacije

by , Objavljeno 19. авг 2021.

Program „Azbuka dobrih navika“, u okviru kojeg Novak Đoković Fondacija podstiče decu i odrasle da ostvaruju kontakt sa prirodom i ophode se prema njoj na odgovorniji način, pomognut je donacijom katarske ambasade u iznosu od 4.000 evra

Nije tajna da je predan rad Novak Đoković Fondacije u oblasti poboljšanja predškolskog obrazovanja i ranog razvoja dece u Srbiji priznat i van granica naše države. S tim u vezi, posebno je važno istaći činjenicu da su se u prethodnom periodu i ambasade drugih država u Beogradu aktivno uključile u rad Fondacije i odlučile da je podrže donacijama. U junu je to uradila kiparska ambasada uz podršku drugih diplomatskih predstavnika, a sada su njihovim stopama krenule i kolege iz Katara. O razlozima zašto su se odlučili na ovu inicijativu i zašto su konkretno odabrali program Azbuka dobrih navika“, iz ambasade poručuju:

Faza jedan: nema ‘leba bez motike ili, u ovom slučaju – grabulje!

“Ambasada Države Katar u Beogradu ovom donacijom želi da podrži program „Azbuka dobrih navika” u okviru kojeg Novak Đoković Fondacija podučava decu i odrasle koji rade sa njima organskoj poljoprivredi i odgovornom odnosu prema prirodi, kroz uspostavljanje i održavanje bašti u dvorištima vrtića. Naša ambasada na ovaj način želi da podigne svest o tome koliko je, kroz neposredan kontakt sa prirodom, upoznavanje prirodnih procesa u najranijem uzrastu zapravo važno. Novak Đoković Fondacija ovaj jedinstven projekat uspešno sprovodi već neko vreme i mi se radujemo što smo na ovaj način doprineli njihovom plemenitom cilju.”

Faza dva: sunce i voda – dobitna kombinacija!

Program „Azbuka dobrih navika” kreiran je u saradnji sa stručnjacima iz oblasti organske poljoprivrede i posebno je značajan osnivačima Fondacije Novaku i Jeleni Đoković, a sastoji se iz nekoliko načina realizacije:

• Teorijsko-edukativnog – radionice sa decom, vaspitačima, roditeljima i zaposlenima u predškolskim ustanovama,
  • Praktičnog – predstavljanje modela uspostavljanja bašte/rasadnika u svakom vrtiću,
  • Institucionalnog – povezivanje različitih institucija, stručnjaka i zainteresovanih strana u cilju podrške dečijem razvoju.

Faza tri: pre…

Kako su deca ranog uzrasta sve manje povezana sa prirodom i procesa koji se u njoj dešavaju, Novak Đoković Fondacija odlučila je da započne ovaj program u proleće 2018. godine i u poslednje dve i po godine ga uz podršku partnera implementirala u 7 vrtića širom Srbije – u Beogradu, Jagodini, Svilajncu, Ubu i Pećincima, pritom obuhvativši 140 vaspitača i 300 dece. Novi ciklus se nastavlja u septembru kada će mališani zavrnuti rukave, isprljati ruke, ali i uživati u plodovima svog rada!

I faza četiri: posle!

Novak Đoković Fondacija se srdačno zahvaljuje ambasadi Države Katar i nada se da će inicijativa poput ove biti i ubuduće.