Novak Đoković Fondacija i The Human Safety Net otvorili senzornu sobu u ŠOSO „Jelena Majstorović“ u Zaječaru

by , Objavljeno 27. окт 2021.

Multisenzorne sobe su posebno važne u stvaranju najboljeg mogućeg ambijenta za tretman dece sa smetnjama u razvoju; posle Zaječara – planirana su otvaranja u Kovačici i Sjenici do kraja 2021. godine.

Novak Đoković Fondacija je danas u Zaječaru – kroz veliko partnerstvo sa The Human Safety Net i Generali osiguranjem Srbija – otvorila prvu multisenzornu sobu u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ za decu sa smetnjama u razvoju i autizmom. Sredstva za ovaj izuzetno važan vid podrške u njihovom odrastanju prikupljana su tokom globalnog humanitarnog izazova koji su u okviru svoje The Human Safety Net inicijative organizovali zaposleni u Generali Osiguranju Srbija u koordinaciji sa Novak Đoković Fondacijom, dok je kompanija Generali Osiguranje Srbija, prepoznavši značaj senzornih soba, izdvojila dodatna sredstva kako bi se opremile ukupno tri senzorne sobe.

Multisenzorne sobe su posebno opremljene prostorije koje se koriste prilikom tretmana senzorne integracije dece sa smetnjama u razvoju – u kojima ona istražuju, razvijaju čula i opuštaju se. Ova vrsta tretmana je izuzetno važna u radu sa decom jer potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa – i omogućava im da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za život. Stimulišuća i smirujuća atmosfera utiče na poboljšanje koordinacije, unapređuje sposobnosti komunikacije, deluje relaksirajuće na decu koja su stalno u pokretu i usmerava pažnju dece sa senzornim smetnjama.

„Naša Fondacija veruje da svako dete – uz pravu podršku od najranijeg uzrasta – može razviti svoj pun potencijal. Za nas je budućnost svakog mališana važna i zato želimo da im, opremanjem ovog multisenzornog prostora, pružimo najbolje uslove za prijatno detinjstvo, razvoj i stvaralaštvo bez ograničenja. Sigurno smo da ćete na najbolji način iskoristiti pažljivo uređen prostor i rekvizite koje smo zajedno odabrali u ostvarenju ovih ciljeva,“ – istakla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

„Istraživanja, praksa i nauka poslednjih decenija upravo stavljaju akcenat na senzornu sobu kao izvorište za podsticaj ključnih komponenti u razvoju kao što je krupna i fina motorika, doživljaj ravnoteže i prostora, kao i sopstvenog tela. I vama i nama je cilj da u ovom prostoru zaživi krilatica univerzalnog dizajna kojom će učenje i svakodnevne aktivnosti postati dostupniji. Na kraju, ali ne manje važno, želimo  da podelimo iskru radosti podstaknutu mišlju da će, uz vaš predan rad, i naša donacija doprineti boljitku dece i njihovih porodica,“ dodala je Smiljana Grujić, glavna programska menadžerka Novak Đoković Fondacije.

Za dobrobit svakog deteta, prva senzorna soba u Zaječaru – Emila Badivuk, Smiljana Grujić i Dojna Maksić.

Veoma smo ponosi što u okviru humanitarne inicijative The Human Safety Net, zajedno sa našim partnerom Novak Đoković Fondacijom, iz godine u godinu pomažemo roditeljima i deci širom Srbije. Pored toga što ćemo do kraja ove godine otvoriti centre za roditelje u 10 gradova u Srbiji, opremanjem tri senzorne sobe pomoći ćemo deci sa smetnjama u senzornoj integraciji i učenju da razvijaju čula i kognitivne sposobnosti. Na taj način roditeljima pružamo podršku, a deci lepše detinjstvo i bolje šanse za srećniju budućnost,izjavila je Dojna Maksić, regionalna direktorka Generali osiguranja Srbija.

Senzorna soba je mesto u kom je terapija pojedinačno prilagođena svakom detetu i njegovim potrebama. Istražujući i razvijajući svoje senzorne veštine, dete se relaksira i u bezbednom okruženju oslobađa stresnih i napetih situacija.

„Senzorna soba za nas predstavlja jedno od najznačajnih pomagala u radu sa decom koja imaju poteškoće u razvoju iz oblasti senzorne integracije. U samoj Senzornoj sobi se nalaze raznovrsni elementi koji će pomoći detetu da kroz igru istražuje i razvija svoje senzorne veštine ali i da se relaksira i u bezbednom okruženju oslobađa stresnih i napetih situacija. Zahvaljujući ovoj vrednoj donaciji, naša škola će proširiti svoje kapacitete u pružanju usluga dodatne podrške deci u ustanovama ne samo u gradu, već i šire. To će nas mapirati kao potencijalni Resursni centar za decu sa poteškoćama u razvoju u Istočnoj Srbiji. Dugujemo veliku zahvalnost Novak Đoković Fondaciji i njihovim partnerima Generali Osiguranju i The Human Safety Net-u,“ u zahvalnici je napomenula Emila Badivuk, direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ iz Zaječara.

Do kraja godine je planirano otvaranje još dve multisenzorne sobe od strane istih partnera, i to u Dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju u Kovačici, kao i u vrtiću Maslačak u Sjenici.